Direktor ITAS-a štrajka glađu

06.02.2020.

08:52

Autor: Ivica Grudiček/HRT

default error photo
Sve se radi da u Hrvatskoj radnici ne budu vlasnici, kazao je direktor Dragutin Varga.
Zbog duga od 900 tisuća kuna od čega 400 tisuća ivanečkom komunalnom poduzeću IVKOM-u, jutros od 8 sati direktor i Uprava ITAS-a počeli su štrajk glađu. Dvjestotinjak radnika nastavlja s radom zbog narudžbi koje moraju ispuniti. Tvrde - redovito posluju, a dug žele vratiti, a nisu isplatili dio plaće za studeni i prosinac.

- Moj štrajk nije usmjeren ni protiv koga. Ako se ugasimo, a mi smo jedina alatna industrija u Hrvatskoj - više proizvodnje alatnih strojeva neće biti. Blokirala me jedna mala banka za 48 tisuća eura i domaća gradska firma s kamatama od 314 i 104 tisuće kuna. Žele da se proizvodnja u ITAS-u ne održi. Dobivam informacije s terena da svi postavljaju pitanje tko je vlasnik ITAS-a. Dakle u Hrvatskoj radnici ne bi smjeli biti vlasnici, kazao je direktor Dragutin Varga. Dodao je kako "se sve radi da se proizvodnja ugasi da netko dobije ITAS za 3 do 4 milijuna kuna, a on danas vrijedi preko 30 milijuna.

Dug od 400 tisuća kuna je nastao, dodaje Varga, jer je bivši direktor uzeo 'revolving kredit' a ako znaš da te više nema - on je znao da ga ne mora ni vraćati. Dodao je kako ih ne blokiraju dobavljači te da su u zadnjih mjesec dana dobili 7,2 milijuna narudžbi kojih prije nije bilo. U interesu mu je da mu radnici i inženjeri idu vani po Njemačkoj i drugdje - i uče. Ušli su i u projekt inovacije i razvoja, a to su punionice za električne automobile, naglasio je Varga. 

IVKOM reagirao na Vargine navode

Na Vargine navode reagirali su iz tvrtke Ivkom-plin d.o.o. Ivanec. Poručuju kako rješenje o ovrsi Ivkom-plina za koje g. Varga navodi da se radi  o "kamati iz 2012. godine", jesu utuženi računi ispostavljeni Itasu s osnova kašnjenja u podmirenju računa za isporučeni plin. Računi s osnova zakašnjenja u plaćanju računa za isporuku plina u periodu od siječnja 2012. do kolovoza 2019. su se s danom 1. prosinca 2019. godine popeli na iznos od 225.053,10 kn, koji iznos je i utužen pokretanjem ovrhe pred javnim bilježnikom.

Dana 2. prosinca 2019. javni bilježnik je donio rješenje o ovrsi koje je postalo pravomoćno i ovršno dana 13. prosinca 2019. g. i ono je poslano FINA-i na prisilnu naplatu 31. siječnja 2020.. Posebno napominjemo da je rješenje o ovrsi poslano FINA-i u dogovoru  s gospodinom Vargom, a sve u cilju kako se Itasu, zbog postojećeg redovnog dugovanja, ne bi isključio plin koji mu je potreban za nastavakproizvodnje, stoji u priopćenju.

Naime, trenutno stanje u knjigovodstvenim karticama Ivkom-plina je da (uz navedeno utuženo dugovanje s osnova obračuna kamata zbog zakašnjenja u plaćanju isporučenog plina), Itass 31. prosinca 2019. godine Ivkom-plinu duguje još daljnjih 178.882,72 kn za utrošeni plin. Svih proteklih godina Ivkom-plin putem dogovora i pregovora s upravom društva Itasu izlazi u susret i ulaže velike napore kako bi pomogao poduzeću na način da mu omogući kontinuiranu opskrbu plinom i nesmetanu proizvodnju.

Podsjetimo, ITAS je u jesen 2005. godine štrajkao, jer plaće nisu vidjeli 5 mjeseci, a tvrtka je bila pred otpisom. Nastavili su raditi zahvaljujući potpori države, ali i otpisu potraživanja samih radnika. Radnici su preuzeli tvrtku i jedini su u Hrvatskoj gdje su poslodavci direktoru. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!