12:30 / 08.03.2018.

Autor: HRT

Direktor Njemačke akademije ispričao se vjernicima i građanima Dubrovnika

-

-

Foto: - / -

Direktor Njemačke akademije za film i televiziju (DFFB) Ben Gibson ispričao se vjernicima i građanima Dubrovnika zbog snimanja golotinje u crkvi svetog Ignacija.
Direktor Njemačke akademije za film i televiziju (DFFB) Ben Gibson ispričao se vjernicima i građanima Dubrovnika zbog snimanja golotinje u crkvi svetog Ignacija.

Deutsche Film und Fernsehakademie Berlin, akademija za film i televiziju, proteklih je nekoliko dana u Dubrovniku snimala dokumentarni film 'The Colour Nude', a u filmu se pojavljuje i dubrovački fotograf Stijepo Brbora koji fotografira nagi model na nekoliko lokacija u Dubrovniku, među ostalim, u crkvi svetog Ignacija, atriju palače Sponza te na gradskim zidinama.

Gibson je u priopćenju objavljenom na službenoj stranici Akademije istaknuo kako je filmska ekipa studenata DFFB-a, koja je u zadatak dobila snimiti kratki dokumentarni film, snimala fotografije prema temi filma.

Sad shvaćamo da je snimanje uključivalo fotografiranje polunagih modela u dubrovačkoj crkvi. Ponekad, kad filmaši dobiju pozamašnu slobodu raditi svoje prve filmove, događaju se pogreške koje mogu naštetiti i uvrijediti druge, koliko god bile nenamjerne, naveo je Gibson.

Dodao je da Akademija, koja iznimno drži do umjetničke slobode, nije bila upoznata s detaljima snimanja i odabranim lokacijama.

Zbog činjenice da je ekipa DFFB-a snimanjem prouzročila uvredu, od sveg srca se ispričavamo zajednici vjernika i građanima Dubrovnika, istaknuo je Gibson.

Dubrovčani zgroženi golotinjom u crkvi

Snimanje u crkvi svetog Ignacija osudili su dubrovački gradonačelnik Mato Franković, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić te dubrovački biskup Mate Uzinić.

Iz Dubrovačke biskupije u priopćenju su istaknuli kako 'nitko od nje ni drugih osoba odgovornih za upravljanje tom crkvom nije tražio nikakvo dopuštenje za bilo kakvo fotografiranje u sakralnim prostorima'.

Protiv počinitelja podnijeli su prekršajnu prijavu te najavili da će tražiti zabranu objave spornih fotografija iz dubrovačkih crkava. http://vijesti.hrt.hr/433505/pavicic-stvorena-je-atmosfera-da-se-katolike-moze-vrijeati

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!