Direktorica EBRD-a iz Petrinje najavila pomoć potresom pogođenom području

10.03.2022.

14:55

Autor: Boris Kanazir/Dnevnik/IMS/V.K./HRT/Hina

Najavljena pomoć EBRD-a za Petrinju

Najavljena pomoć EBRD-a za Petrinju

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Victoria Zinchuk posjetila je u četvrtak Petrinju te najavila pomoć banke u revitalizaciji života nakon razornog potresa na tom području, ali i istaknula važnost suradnje javnog i privatnog te civilnog sektora u iznalaženju zajedničkih rješenja.


Zinchuk je sa suradnicima o tome razgovarala s petrinjskom gradonačelnicom Magdalenom Komes te, kako bi se upoznala s mogućim projektima, obišla nekoliko petrinjskih destinacija gdje je pričala s dužnosnicima i volonterima koji su već angažirani na pomoći stradalim sugrađanima.

Tako se u kontejnerskom naselju u Mošćenici sastala i s predstavnicima petrinjske Udruge IKS čiji volonteri provode projekte pomoći stanovnicima naselja, uz posebnu pomoć mladima i djeci.

Zinchuk, inače Ukrajinka, potom je naglasila kako EBRD stoji uz Hrvatsku i područje pogođeno potresom te će pomoći njegovoj obnovi.

- Vidjeli smo da je već mnogo učinjeno za djecu koja su naša budućnost. O njima moramo voditi brigu, inspirirati ih i voditi. Dolazak ovdje mi je izuzetno važan, da potvrdim solidarnost EBRD-a i u ime naroda Ukrajine. Važno nam je sjetiti se da smo pogođeni strašnim događajima. Ne smijemo zaboraviti jedni druge, jer zajedno smo jači, poručila je ispred tzv. "ukrajinske kuće" u kontejnerskom naselju u Mošćenici.

Hrvatska još nije shvatila puni potencijal EBRD-a

Direktorica banke ustvrdila je da EBRD može učiniti dosta, ali i upozorila da Hrvatska još možda nije shvatila puni potencijal bake, naglasivši važnost suradnje javnog i privatnog te civilnog sektora koji zajednički moraju tražiti rješenja.

- Zato pozivam privatni sektor da potiče brzo traženje rješenja u ovom teškom vremenu. Postupak mora biti sveobuhvatan i svakako mora uključivati građane u proces. U Petrinji je nužna suradnja sa svim strukama i građanima, da se čuju stajalište i ideje građana kojima ćemo dati alate i viziju o budućnosti, zaključila je Zinchuk.

Dosad je ugovorena izgradnja 138 zamjenskih kuća, priprema se i konstrukcijska obnova stambenih i poslovnih zgrada.

- U tijeku je postupak prikupljanja ponuda za izvođače prvih 10 višestambenih zgrada i do sljedeće sjednice Vlade bit će izabrani izvođači, rekao je jučer potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved.

Nekonstrukcijska obnova dovršena je na 1724 kuće, a radi se na još 951.

Tamara Jovičić, izvršna direktorica Udruge IKS koja također djeluje iz kontejnera u Mošćenici, istaknula je kako su ovakvi susreti izuzetno vrijedni jer se zajedništvom mogu "ostvariti čuda koja je teško i zamisliti".

- Obol svih volontera je nemjerljiv jer stradalnicima daju nadu u bolje sutra, poručila je.

Predstavnicima EBRD-a na posjeti je zahvalila gradonačelnica Komes, a posebno Victoriji Zinchuk koja je našla vremena za dolazak u Petrinju unatoč svim teškim okolnostima koje su pogodile njenu zemlju, izrazivši žaljenje što Petrinjci, zbog izvanrednog stanja na stradalom području, nisu u mogućnosti pomoći izbjeglicama iz Ukrajine.

- Ovom smo prilikom razgovarali o urbanoj revitalizaciji Petrinje koja je za razornog potresa najviše stradala. Nama je potrebna i obnova, ali i revitalizacije života u gradu. Zbog toga smo obišli nekoliko lokacija kojima treba obnova i novi sadržaji. Bilo je riječi o viziji koje banka ima u revitalizaciji te o mogućnosti pomoći EBRD-a u ostvarenju tih projekata, rekla je.

U pratnji predsjednice banke bila je i pridružena direktorica EBRD-a za Hrvatsku Ivana Miličić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!