10:26 / 05.03.2020.

Autor: I.D./HINA

Divjak: Ako se aktivira najgori scenarij, škole će nastavu voditi online

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sustav mora funkcionirati, a mi smo spremni, rekla je ministrica Divjak novinarima na Fakultetu elektronike i računarstva.
Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak da postoji plan prema kojem će sve škole voditi nastavu preko interneta ako se situacija s koronavirusom u Hrvatskoj pogorša.

- Naravno da postoji, u stalnom sam kontaktu s ministrom Berošem, jučer sam ga izvijestila da ćemo u slučaju aktiviranja scenarija, ako bi se to dogodilo, nastavu voditi online. Pripreme su u tijeku, imamo nekoliko scenarija kako možemo odgovoriti. Sustav mora funkcionirati, a mi smo spremni, rekla je ministrica Divjak novinarima na Fakultetu elektronike i računarstva.

Dodala je kako ne očekuje da će doći do aktiviranja takvog scenarija, no da je njihova dužnost da brinu o funkcioniranju sustava i spreme različite mogućnosti odgovora na takvu situaciju.

- Za sada takve potrebe nema, rekla je Divjak.

Na pitanje hoće li se onda prema tom scenariju zatvarati škole, odgovorila je da konkretno do toga neće doći, ali da su pripremni i za takvu mogućnost.

- Ali nema realnih mogućnosti da se to dogodi, kazala je.

Zbog mnogobrojnih medijskih navoda da u školama nema sanitarnih sredstava: sapuna i tople vode -  ministrica kaže kako je to zadaća osnivača škola.

- Osnivači dobivaju oko milijardu i 400 milijuna kuna, što su županije koji su osnivači škola, kako bi skrbili o materijalnoj bazi u školama, i tu isprike nema. Naravno da ministarstvo obavlja svoj dio odgovornosti, a osnivači moraju preuzeti svoj dio, ustvrdila je Divjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!