14:40 / 18.03.2020.

Autor: P.F./HRT

Divjak: Bolje smo se snašli od bogatijih država EU, drugi uče od nas

-

-

Foto: - / -

Cijeli svijet se nalazi u teškoj situaciji jer se puno toga što je bilo u fizičkom svijetu prebacuje u virtualni svijet. Mi to u obrazovnom sustavu zasad radimo uspješno, rekla je Divjak.
Trećeg dana nastava na daljinu, zbog velikog broja ulaza u sustav, provodi se otežano. No iz Sveučilišnog računskog centra poručuju da intenzivno traže rješenje. Učenici i profesori pozivaju se da se drže rasporeda nastave na daljinu objavljenog na mrežnim stranicama škola i Ministarstva znanosti i obrazovanja.Konferenciju za novinare na ovu temu održala je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

- Treći je dan nastave na daljinu i situacija se razvija kao što smo i predvidjeli prema planu. Rekli smo da nam je potrebna disciplina, strpljenje i suradnja svih u sustavu. To je tako, to je škola u doba korone. Ne možemo od toga pobjeći. Pripreme su bile dva tjedna danonoćno i ovo za sada ide dobro. Hrvatska se snašla bolje od većih i bogatijih zemalja EU na što sam jako ponosna i zahvalna sam svima koji su doslovno u poluilegali podigli ovaj sustav i sada koji ga drže na način da isporučujemo našim učenicima i studentima obrazovanje bez obzira na okolnosti. Istina je da drugi uči od nas, rekla je Divjak.

- Što se tiče principa koji smo na početku postavili - sjedne strane je bio pristup za sve i to odmah. I drugi princip je uvijek rezervna opcija.Kada i uspostavljamo sustav na daljinu da imamo i rezervne opcije, a one su Program na Trećem i SPTV gdje se svi digitalni sadržaji koji su potrebni prikazuju i što onda omogućava da se ipak sustav u pozadini optimizira. HRT3 za razrednu nastavu, SPTV za više razrede osnovne škole i srednju školu. Do nas dolaze povratne informacije da su učenici i roditelji te učitelji za sada zadovoljni, dobivamo poruke od Rima do Dublina gdje se gledaju naši programi. Srce i Carnet rade sve što je u njihovoj mogućnosti da usprkos velikoj količini podataka, korisnika i prijava održavaju online sustav stabilnim, rekla je ministrica.

- Velik europski teleoperateri imaju ogromna opterećenja na mrežu, cijeli svijet se nalazi u teškoj situaciji jer se puno toga što je bilo u fizičkom svijetu prebacuje u virtualni svijet. Mi to u obrazovnom sustavu zasad radimo uspješno, rekla je Divjak.

Dodala je kako se svi materijali, ako nisu dostupni na online sustavu, mogu pogledati na stranicama Ministarstva, Škole za život, HRT-a i YouTubeu. Istaknula je i kako jedan tjedan materijala znači 300 lekcija videomaterijala online.

U visokom obrazovanju 20.000 e-kolegija

Napomenula je i kako u visokom obrazovanju ima 20.000 e-kolegija, gdje je u sustavu 68.000 studenata i blizu 10.000 nastavnika. Neki fakulteti imaju i svoje sustave pa su brojevi i veći, dodala je.

- U školama smo na 90 do 100% u provedbi ove nastave, a na visokoškolskom obrazovanju oko 50%, rekla je Divjak.

Ministrica je predstavila i Matific program u online i offline inačici za matematiku od 1. do 6. razreda osnovne škole, koji omogućuje besplatan pristup svim učiteljima i učenicima i kojim će se korstiti više od 330.000 učenika.

CARNET zabilježio 20 tisuća više korisnika nego jučer

Andrijana Prskalo Maček
iz CARNET istaknula je kako su sve škole u Hrvatskoj prešle na online nastavu.

- Za nas to znači da je do 9 sati zabilježeno 390.000 korisnika, što je povećanje za 20.000 u odnosu na jučer, rekla je.

Svaki se korisnik, istaknula je, dnevno prijavi bar četiri puta, a to znači da imamo više od 1,5 milijuna ulazaka. Aktivno je  43.200 učionica i zbornica na tri različite platforme, istaknula je dodavši kako su im brojke svakim danom sve veće i veće, a tim i izazovi na koje nailaze.

Dodala je i da hakerske napade rješavaju u suradnji s MUP-om. 

Svima je na raspolaganju više od 30 agenata koji rješavaju probleme u sustavu, napomenula je i dodala kako oni rade i noćne smjene. Prvi smo dan već optimizirali puno toga, naglasila je i dodala kako vjeruje da će svakim danom biti sve lakše i lakše.

Dolazak učitelja u škole usklađivat će se s uputama Stožera

Na upit o dolasku učitelja u škole, ministrica Divjak je odgovorila kako će se sve usklađivati sa Stožerom. 

Što se tiče učenika s posebnim potrebama i njihovim pomoćnicima, ministrica je rekla da je i tu prilagodba u tijeku.

Na upit o neskladu gradiva između onoga na online nastavi i u školama, ministrica je rekla kako učitelji trebaju uspostaviti balans.

Glede ocjenjivanja, zamolila je za još strpljenja, jer smatra da nastava online neće trajati samo dva tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!