11:28 / 21.11.2019.

Autor: HRT

Divjak: Dijalog je jedino rješenje

-

-

Foto: - / -

Resor obrazovanja funkcionira koliko može, a štrajk profesora riješit će jedino dijalog za stolom, ponovila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.
Resor obrazovanja funkcionira koliko može, a štrajk profesora riješit će jedino dijalog za stolom, ponovila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Stalno nudim rješenja, ističe, razgovaram i s premijerom i sindikatima, a u koalicijskoj vladi normalno je da postoje različita mišljenja, rekla je.

- Mi sad možemo govoriti o tome tko je u pravu, tko je u krivu, međutim, to tako komuncirati, nema smisla, tako dugo dok nismo za stolom i dok ne možemo sučeliti argumente, do toga mora doći i to mora doći jako brzo, rekla je Divjak.

Na novinarski upit hoće li dati ostavku s obzirom na štrajk prosvjetnih djelatnika, ministrica je kazala da je važno riješiti problem.

- Učenici traže od nas u Vladi, sindikatu, onih koji su u sustavu - da traže rješenja, a ne da prvo razmišljamo o tome tko je uvrijeđen. U tom smislu trebamo raditi kao odgovorne osobe, kazala je Divjak.

● Mihalinec: Ministrica Divjak ništa ne znači u ovoj Vladi 

Odgovarajući na pitanje novinara je li "igra moći" započela s HNS-om baš zbog obrazovanja, Divjak je kazala da je HNS "ulaskom u Vladu otvorio priliku da dođe do obrazovne reforme".

- Moja ekipa i ja smo to isporučili. To je ono što je važno za razumjeti. U jednom trenutku trebalo se izmaknuti iz nekog ideološkog rova i dati priliku da bez obzira na političke opcije, srednjim putem, uz puno rada i puno dijaloga, kvalitetnih rješenja, dođemo do toga da je od ove jeseni reforma u svim školama. To premalo cijenimo. Mnogo više to cijene oni koji gledaju sa strane, nego mi u Hrvatskoj. Apeliram na sve da reforma prodiše punim plućima. Ne smijemo zanemariti motiviranog učitelja, profesora, nastavnika, koji to u razredu mora konkretno pokazati, kaže Divjak.

Ponovila je da je trenutačno jedini izlaz dijalog i da to nema alternativu.

- Zrelo ponašanje je da se sjedne i rasprave opcije. Njegujmo suradnju i argumentiranu raspravu. Nema drugog izlaza, dodaje.

Na pitanje novinara kako može biti zadovoljna ulogom ministrice koja ne može govoriti u ime Vlade, kazala je da je riječ o koalicijskoj vladi te da treba njegovati pluralizam mišljenja.

- Ne radi se o sustavu gdje bi svi trebali misliti na jednak način. To nije ono na što ću ja ikada pristati - bilo to u Vladi ili nekoj drugoj organizaciji. Ne možemo kopirati mišljenje niti u RH uopće ima mogućnosti da ostvarimo napredak ako svi isto mislimo, kazala je. 

Odgovarajući na pitanje novinara o tome zna li možda hoće li se pomaknuti upisi na fakultete, ministrica Divjak je izjavila da postoje različiti planovi.

- Neće nas to dočekati nespremnima. Čini se da, ako se ova situacija ne riješi sada, onda će trebati nekoliko dana pomaka. S obzirom na to da dolazi nova matura, analize ćemo objaviti sutra ili u ponedjeljak, dodaje.

Ministrica je govorila i o implementaciji znakovnog jezika, integraciji djece s teškoćama u "regularne" škole, europskom iskustvu inkluzije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!