21:43 / 30.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

Divjak: Lažne tri diplome, sve smo prijavili DORH-u

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Jutros je potvrđeno da su otkrivene tri nevjerodostojne odnosno krivotvorene diplome. Riječ je o jednoj osnovnoj te dvije srednje škole, od kojih je jedna gimnazija.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak da su pronađene tri krivotvorene diplome - jedna u osnovnoj školi i dvije u srednjim školama, od kojih je jedna gimnazija, istaknuvši da će svi koji su na temelju njih zaposleni dobiti izvanredni otkaz i prijavu DORH-u.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak dala je izjavu vezano uz navode o pronalasku lažnih diploma. U prva dva tjedna, koliko traje provjera, dobili su 280 zahtjeva za provjeru te su pronađene tri koje su krivotvorene.

- Pokrenuli smo proces koji vodi tome da sve diplome moraju biti vjerodostojne. Jutros je potvrđeno da su otkrivene tri krivotvorene diplome. Radi se o zaposlenicima u osnovnoj te u dvije srednje škole, od kojih je jedna gimnazija. Krivotvorine su otkrivene na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.Potom objašnjava detalje.

- Radi se o jednoj diplomi koji datira iz 2000. godine, iz njemačkog i francuskog jezika. Temeljem te diplome osoba radi u gimnaziji. Jedna je diploma iz 2016. godine, radi se o diplomi iz informacijskih znanosti. I imamo diplomu iz 2018. godine, hrvatski i njemački jezik, a radi se o diplomi u osnovnoj školi.

- Posebno je zabrinjavajuća diploma iz 2000. godine jer je riječ o dugogodišnjem zaposleniku, kaže ministrica. Što se tiče 2016. godine, riječ je o osobi koja je zaposlena na određeno. Dvije diplome dolaze s istoka Hrvatske, a jedna s otoka. Ministrica je poručila da one koji krivotvore čekaju sankcije, dodajući da su "lažnjaci" otkriveni zbog savjesnih ravnatelja.

- Hvala svim ravnateljima koji su pristupili provjeri diploma i hvala fakultetima. Poruka je svima koji imaju krivotvorene diplome da ćemo sve varalice identificirati i svi će dobiti izvanredni otkaz. Sve su prijave krenule prema DORH-u. Ovo je i poruka učenicima da se poštenim radom i poštenjem može napredovati. Apeliram na ravnatelje da provjere sve diplome i jednako tako da na fakultetima to odrade kvalitetno kako je to odradio Filozofski fakultet.

Blaženku Divjak novinari su pitali je hoće li ravnatelji škola te zaposlenici na visokim učilištima također biti provjeravani.

- Sve diplome koje nisu provjerene, moraju se provjeriti. Naputak ide i prema visokim učilištima, iako moramo biti svjesni da ondje postoji postupak provjere diploma i prilikom napredovanja se provjeravaju, zaključuje ministrica.

Po ministričinim riječima diplome su krivotvorene u deficitarnim strukama. Nedostaje nastavnika njemačkog jezika i informatike, rekla je.

Moramo znati, dodala je, da je problem mnogu dublji - tu su pitanja motivacije i kvota za studij te prolaznost kroz studije. Naime, to su studiji gdje je relativno niska prolaznost jer su to zahtjevni studiji, napomenula je dodavši kako treba razmotriti mehanizme za deficitarne studije, odnosno napraviti beneficije za one koji dođu raditi u škole.

Jer oni koji završe ovakve studije - jezik i matematiku - imaju šanse za dobar posao izvan škola, napomenula je dodavši kako treba pronaći načina da ih zadrži u školama.

Divjak: Radi se na provjeri diploma u cijelom sustavu

Vesna Vlahović Štetić: Imam potpuno povjerenje u svoje zaposlenike - Mi smo užasnuti da smo na 280 diploma našli 3 krivotvorene i da su ti koji predaju u školama potpuno nekompetentni za to i da pokraj naših studenata koji uspješno diplomiraju rade ljudi s krivotvorenim diplomama, izjavila je Dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Vesna Vlahović Štetić. Dodala je kako se u tu radi o kaznenom djelu koje su prijavili DORH-u.

Kazala je da ima potpuno povjerenje u svoje zaposlenike, s obzirom na izgled lažnih diploma. Na njima nema čega bi trebalo biti, a ima viška informacija, različiti su žigovi i fontovi slova, rekla je. Netko, tko je na fakultetu i kome bi to bilo dostupno, ne bi te diplome falsificirao ovako kako su one falsificirane, rekla je. Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras kazao je da Sveučilište izdaje vjerodostojne diplome koje se ne mogu tako lako krivotvoriti te da je vjerodostojnost svih diploma vrlo lako provjeriti. Dodao je da fakulteti autonomno odlučuju o tome kako će napraviti provjeru te hoće li je raditi besplatno ili će tu uslugu naplatiti.

Na pitanje je li takav način provjere diploma zahtjevan za postojeću fakultetsku administraciju, odgovorio je da se informacije o vjerodostojnosti mogu dobiti isključivo na upit određenom fakultetu, jer bi javna objava podataka o diplomiranima bila protivna Općoj uredbi EU-a o zaštiti osobnih podataka. Fakulteti bi mogli napraviti baze podataka s imenom, prezimenom i brojem diplome pomoću kojih bi provjeravali diplome na upit, to bi se tehnički moglo napraviti, kazao je Boras i dodao da je jedini problem u tome financijske prirode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!