Divjak: Mature će biti, naš cilj je da to bude u lipnju

15.04.2020.

07:06

Autor: D.M./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

default error photo
Naš prvi cilj je matura u lipnju, tako da bi se i termin za esej pomaknuo na lipanj, poručila je ministrica.
Mature treba biti. Tako kaže zakon. Matura je završna za gimnazijske programe, a uspjeh na maturi je i značajan element za upise na fakultete, poručila je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Otvoreno o organiziranju kraja nastavne godine

- U svim državama članicama EU-a je slična situacija. Ako gledate na toj razini veći dio država nije odlučio koji je termin mature. Ali mature će biti. Devet država članica je odlučilo i to su termini od kraja svibnja. Samo 4 članice su odlučile ne održati maturu. Naš prvi cilj je matura u lipnju, tako da bi se i termin za esej pomaknuo na lipanj. Da bi točno odgovorili na pitanje o datumima - moramo vidjeti tijek epidemije i konzultirati se sa Stožerom civilne zaštite. Ne možemo dati točnije datume prije svibnja, kazala je Blaženka Divjak. 

Kraj škole oko 26. lipnja, za maturante krajem svibnja

Dodala je kako će se Državna matura sasvim sigurno održavati uz posebne mjere. Završetak školske godine, kazala je - planiran je za maturante krajem svibnja, a za ostale oko 26. lipnja!

- Planirano je da se matura u lipnju održi u kontroliranim prostorima uz posebne mjere. Upisi na fakultete su relativno jednostavni kad se vrše na temelju mature. Oni se već godinama obavljaju 'online'. Problem su fakulteti koji imaju dodatne provjere. Održavanje dodatnih provjera možda bi ove godine kod nekih fakulteta trebalo preispitati, smatra ministrica.

Ocjenjivanje i vrednovanje počinje ovog tjedna

- Uputu o vrednovanju i ocjenjivanju dali smo prije desetak dana u kojoj je navedeno da se organizira tjedan ponavljanja i planiranja. Svako vrednovanje ne rezultira nužno i ocjenom. Ali gotovo svaki predmet bi trebao imati dvije ocjene - jednu koja se više temelji na aktivnosti i druga koja se temelji na složenijem zadatku, koji se više oslanja na istraživanje, izradu projekata i umnih mapa, a ne na klasično ispitivanje. Naravno to sve treba uskladiti na razini razreda i škole, kazala je Divjak. Očekuje da takvo ocjenjivanje i vrednovanje počne od ovog tjedna.

Dodala je kako bi ukupna ocjena na kraju trebala biti kombinacija ocjena koje su u imenik unesene do 16. ožujka i ocjena dobivenih 'na daljinu'. Olakšavajuća okolnost je, dodala je Divjak, da smo i u kurikularnoj rereformi stavili naglasak na razvijanje kritičkog razmišljanja i razlikobanja bitnog od nebitnog ali i digitalne transformacije.

"Svi učitelji bi se odmah vratili u razred"

Danijel Despot javio se iz škole Većeslava Holjevca u Sigetu gdje je razgovarao s ravnateljem Slavenom Staklencem. Potvrdio je kako je od jučer, nakon lavovske pripreme u protekla četiri tjedna - počelo vrednovanje učeničkog rada. Primaju i pohvale od roditelja i prilagođavaju se svakom izazovu. Učitelji bi se, dodao je - svi odmah vratili u razred.

- Ogroman posao su napravili ljudi u školama, potvrdila je ministrica. Naročito vezano i za učenike s posebnim potrebama. Mali udio tih učenika ima i pomoćnike u nastavi koji nisu u mogućnosti fizički biti uz učenika, iako smo to na početku predvidjeli. Odlučili smo preko fondova isplaćivati plaće pomoćnicima kako bi se čuvali za trenutak kad učenici krenu u školu, dodala je. Pozvala je sve koji vide kako bi se sustav mogao unaprijediti - da se jave.

Problem s Ekonomskim fakultetom i nastavom na daljinu

U emisiju se javila gledateljica koja je istaknula problem s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu koji, kako tvrdi - na internet samo stavlja prezentacije i ne održava online nastavu, a kolokvije održava postavljanjem blic pitanja na koja student ne stigne odgovoriti. Postavila je pitanje, što će biti sa studentima koji plaćaju studij, hoće li dobiti povrat novca za ovaj dio studija.

- Ministrica može jasno propisati uvjete za škole, a za Sveučilište ima preporuke. Očito je da fakulteti skromnije provode nastavu na daljinu. Imamo izvrsnih primjera, ali neki to ne rade kako treba. Pitat ću za ovaj slučaj, nije dovoljna samo prezentacija i davanje zadataka, odgovorila je ministrica Divjak. Apelirala je na sve da se potrude i naprave planove, a u tome imaju potporu Ministarstva.  

Većina fakulteta ne bi umanjila participaciju

Vezano za povrat novca kazala je kako su postavili pitanje visokim učilištima misle li umanjijti troškove za participaciju, budući da Ministarstvo plaća punu subvenciju. Najveći dio fakulteta je odgovorio da to ne misli uraditi, ali to je još uvijek otvoreno za raspravu, kazala je.

Na kraju je Divjak zahvalila učiteljima i nastavnicima na velikom trudu, a učenicima i roditeljima na učenju i strpljenju. "Učinili smo veliki iskorak i vrlo dobro plivamo. Ako ovako nastavimo sigurna sam da ćemo uspješno privesti godinu kraju", kazala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!