17:23 / 09.09.2019.

Autor: HRT

Divjak: Nema razloga da škola od učenika traži novac

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Apelirala je na osnivače i škole da još jednom razmotre ovakve situacije jer je to, ustvrdila je, nepotrebno.
Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, odgovarala je na pitanja novinara prilikom posjeta O.Š. "Gračani" i kazala da nema razloga da Druga ekonomska škola u Zagrebu traži da roditelji uplate stotinu kuna po učeniku zbog povećanih troškova u obrazovanju. Apelirala je na osnivače i škole da još jednom razmotre ovakve situacije jer je to, ustvrdila je, nepotrebno.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- Osnivači dobivaju milijardu kuna godišnje za same škole gdje su osnivači, naravno imaju i izravne prihode koje moraju pridodati na taj iznos i nema nikakva razloga da osnivači ne skrbe o školama jer je to njihova zadaća, pogotovo ove i prošle godine kada je za škole izdvojeno jako puno novca iz državnoga proračuna za opremanje i nema razloga za takve postupke, rekla je Divjak.

Među novinarskim pitanjima bilo je i zašto još nije riješeno pitanje pomoćnika u nastavi. Ministrica je istaknula kako je za ovu školsku godinu Ministarstvo obrazovanja već do sada odobrilo 800 pomoćnika više u nastavi nego prošle godine kada ih je bilo oko tri tisuće, a sada je već u odobrenjima 3800 pomoćnika u nastavi. Podsjetila je da su neki zahtjevi udruga dolazili i do kraja kolovoza, te objasnila da to pitanje rješavaju stručnjaci koji su i prošli i ovaj vikend intenzivno radili na tomu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!