19:09 / 10.07.2018.

Autor: HRT

Divjak: Nogometnim rječnikom, Bandić je opet u zaleđu

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić danas se usprotivio prijedlogu izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak odbacila je prozivke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi poručivši da je, nogometnim riječnikom - u zaleđu te naglasivši da se izmjenama uvodi red te da se one ne odnose na učitelje koji rade kao predmetni nastavnici.

"Gradonačelnik je nogometnim rječnikom rečeno, opet u ofsajdu, odnosno zaleđu. Naime, učitelji razredne nastave kada rade kao predmetni učitelji za, na primjer matematiku, nemaju jednake ulazne kompetencije kao oni koji su završili, na primjer, matematiku na PMF-u. Naime, oni su tijekom studija imali tri do šest puta manje predmeta struke. Ipak, na učitelje koji rade kao predmetni nastavnici, a završili su razrednu nastavu, ova promjena nema nikakvoga utjecaja. A za buduće natječaje uspostavljamo prioritete, odnosno uvodi se red, poručila je Divjak u odgovoru na ocjene čelnika stranke Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti.

Bandić, pak, tvrdi da se u konačnom prijedlogu izmjena i dopuna zakona osobi bez pedagoških kompetencija omogućava da bude u prednosti za zapošljavanje u osnovnoj školi pred učiteljem s pedagoškim kompetencijama, kao i da se u nepovoljni položaj stavlja učitelja razredne nastave s pojačanim studijem određenih nastavnih predmeta, poput nastave matematike, stranih jezika, likovnog odgoja ili informatike za učenike osnovne škole, od 5. do 8. razreda.

Najavio je da će zbog toga uputiti Vladi amandman koji će, uvjeren je, premijer Andrej Plenković prihvatiti, a ako se to ne dogodi onda će u Saboru glasovati protiv takvog prijedloga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!