11:38 / 12.06.2020.

Autor: I.Z./Hina

Divjak: Novi studijski programi iz računarstva i strojarstva

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, arhiva

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

S Upravom Veleučilišta razgovarala je i o razvoju novih studijskih programa u STEM području, preddiplomskog stručnog studija Strojarstva te specijalističkog diplomskog studija Računarstva.
Nove studijske programe iz područja računarstva i strojarstva najavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je danas u Čakovcu obišla radove na Centru za održivi razvoj Međimurskog veleučilišta.

Projekt Centra održivog razvoja vrijedan je gotovo 12 milijuna kuna, a gotovo 11 milijuna financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Kroz projekt će se rekonstruirati i opremiti zgrada Centra te opremiti četiri laboratorija.

Ministrica je istaknula kako joj je drago vidjeti da se Veleučilište razvija, a posebno u područjima za kojima postoji potreba na tržištu.

- Održivi razvoj je nešto što ne samo da je potrebno na globalnoj razini i vezano uz različite aspekte gospodarstva, nego je posebno potrebno Međimurskoj županiji s obzirom na strukturu industrije i ulaganja, rekla je Divjak.

S Upravom Veleučilišta razgovarala je i o razvoju novih studijskih programa u STEM području, preddiplomskog stručnog studija Strojarstva te specijalističkog diplomskog studija Računarstva.

Posebno važnim je ocijenila podizanje standarda obrazovanja te povezivanje direktno s poslodavcima, posebice u dijelu održivog razvoja. Dodala je kako Ministarstvo osim tog centra financira i projekt Metalske jezgre Čakovec, te centra kompetentnosti u sektoru strojarstva u Tehničkoj školi, od gotovo 60 milijuna kuna.

Istaknula je i veliko ulaganje za izgradnju škole u Pribislavcu.

- Osamdeset posto cijele investicije je zapravo investicija Ministarstva znanosti i obrazovanja, jer škola se dugo godina pokušavala izgraditi, a sad je zahvaljujući Ministarstvu i uspjela, rekla je Divjak.

Dekan Međimurskog veleučilišta Igor Klopotan izrazio je zadovoljstvo što su, nakon tri godine zabrane upisa na studij Održivog razvoja, dobili trajnu dopusnicu te sada, kako kaže, s pravom nose titulu Veleučilišta.

- U manje od godinu dana uspjeli smo riješiti problem koji se vukao gotovo tri godine. Jedan od bitnijih smatram iskorak u znanost. Naime, prema službenim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u Međimurskoj županiji nema znanstveno akreditirane ustanove, dok ih primjera radi samo u Varaždinu ima četiri, rekao je Klopotan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!