13:29 / 28.08.2019.

Autor: V.K./Hina

Divjak o izjavi Pupovca: Javne osobe trebaju biti oprezne i umjerene

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Javne osobe trebaju biti oprezne i umjerene u izjavama, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, upitana kako tumači izjave čelnika SDSS-a Milorada Pupovca.
Javne osobe trebaju biti oprezne i umjerene u izjavama, istaknula je u srijedu ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, upitana kako tumači izjave čelnika SDSS-a Milorada Pupovca u kojima je Hrvatsku usporedio s NDH i nazvao je čimbenikom nestabilnosti u regiji.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- Nisam pročitala taj intervju, ali očito da je izjava, bez obzira kakav je bio kontekst, izazvala puno reakcija, što znači da treba biti mnogo oprezniji u takvim vrstama izjava. Posebno to vrijedi za nas koji smo javne osobe i čije se mišljenje prati i komentira, rekla je Blaženka Divjak novinarima u Splitu koji je posjetila u sklopu turneje "Škola za život".

Naglasila je kako treba biti umjeren i raditi u smjeru da se problemi rješavaju. 

- Da se, naravno, svako nasilje sankcionira i to trenutačno, ali da imamo i osjećaj za mjeru u smislu baš ovakvih izjava koje onda mogu dodatno potaknuti umjesto da situaciju dovedu u okvire da ih rješavaju oni koji su za to mjerodavni u pravnoj državi, poručila je Divjak. 

Nužnim smatra i njegovanje kulture dijaloga

- Umjesto da imamo kulturu dijaloga, imamo kulturu polemike, odnosno nekulturu u nekim slučajevima, istaknula je ministrica.

Milorad Pupovac je u nedavnom intervjuu za portal Radiosarajevo.ba izjavio da - Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije, jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo, u čemu važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljske udruge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!