08:21 / 01.02.2019.

Autor: HRT

Divjak o lažnim diplomama: Važno je podići svijest da varanje nije dopušteno

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

O najnovijim događajima vezanim za lažne diplome i razotkrivanje prevaranata bilo je riječi u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog".
O najnovijim događajima vezanim za lažne diplome i razotkrivanje prevaranata bilo je riječi u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je kako smatra da je važno vidjeti da se krenulo u sustavno uvođenje reda.

- Čim smo u Ministarstvu prvi put imali lažnu diplomu koju smo svojim regularnim mehanizmima otkrili pri postupku zapošljavanja na neodređeno vrijeme, s obzirom da se radilo o diplomi, lažnoj diplomi Hrvatskih studija, naš poticaj je bio da provjerimo sve diplome u sustavu odgoja i obrazovanja. Stoga smo poslali naputak svim osnovnim i srednjim školama da provjere diplome koje nisu provjerene. Već u prva dva tjedna, unatoč tomu što su neki mislili da takva akcija neće donijeti rezultate, mi imamo otkrivene barem tri lažne diplome, kazala je ministrica.  

- Važno je da smo podigli svijest o tome što treba raditi. Najvažnije od svega je zapravo činjenica da moramo podići svijest da su svi oblici varanja nedopušteni i to mora biti poruka ove kompletne akcije. To nije jednokratna akcija, nego se radi o tome da moramo uspostaviti mehanizme i procedure provjere, ali i sustavno raditi na podizanju svijesti da se to više ne dogodi. A što se tiče konzekvencija, one su jasne. Znači, za varalice u sustavu odgoja i obrazovanja nema mjesta i svima njima slijedi trenutačni prekid ugovora o radu, to je prva stvar. I drugo, naravno, kaznena prijava jer riječ je o krivotvorenju isprave na temelju koje su oni zapravo već ostvarili nedopuštenu korist, naglasila je Divjak. 

Govoreći o tome da su dosad otkrivene tri lažne diplome Filozofskog fakulteta, Divjak je istaknula da to ne znači i da je Filozofski fakultet na bilo koji način stigmatiziran, nego obratno.

- Ondje se dobro radio posao s provjerom i to je njezin rezultat. Vidjet ćemo kako će biti s drugim fakultetima. Što se tiče sustava, mi sada tražimo da se pri svakom zapošljavanju obvezno provjerava diploma. U ovom trenutku jedini pouzdani mehanizam je da se diploma provjeri kod institucije koja ju je izdala.

Dekanica zagrebačkog Filozofskog fakulteta Vesna Vlahović Štetić izjavila je da se gotovo 75% njihovih studenata zapošljava prve godine nakon diplomiranja.

- Prema tome, nismo mi tako neatraktivni, pogotovo ove diplome koje su krivotvorene, dakle, to je diploma za njemački i još jedan jezik, odnosno jezici, i diploma iz informatike, informacijskih znanosti. Ono što je činjenica jest da su ta zanimanja deficitarna. Potražnja postoji i vjerojatno je netko počeo sebi tako raditi, ne vjerojatno, nego sigurno si je netko počeo raditi mogućnost da se zaposli. Pri čemu ja samo još hoću reći, to zapravo nema veze s Filozofskim fakultetom, dakle mi smo oni koji su te diplome provjeravali, mi ih nismo izdali, te diplome ne sliče našim diplomama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!