20:38 / 28.05.2018.

Autor: D.M./HRT

Divjak o natječajima: Izmjene zakona sutra u Saboru

-

-

Foto: - / -

O tome i drugim aktualnim pitanjima te o naputku školama vezano za izbor ravnatelja u Temi dana govorila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak.
Robotika, kriogenika, hidromehanika, medicina, inovacije, metalska industrija neka su od područja u koja je usmjereno najveće ulaganje u znanost u zadnjih deset godina. Ugovori vrijedni oko milijardu kuna potpisani su danas. O tome i drugim aktualnim pitanjima te o naputku školama vezano za izbor ravnatelja u Temi dana govorila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak. 

Divjak: Ulaganjima protiv uravnilovke - za princip 'najboljima - najviše'

To je najveće takvo ulaganje u posljednjih 10 godina, naglasila je ministrica Blaženka Divjak. Za financiranje su odobrena 22 projekta. Novom i suvremenom opremom omogućit će se veliki koraci u istraživanjima, veća mogućnost suradnje s inozemnim istraživačima te bolja povezanost s gospodarstvom. "Ovakvim ulaganjima borimo protiv uravnilovke i da se držimo princima 'najboljima - najviše'. To je ono što u znanosti potiče izvrsnost", dodala je. "Znanstveni centri su krenuli s radom, oni imaju mjesta za stotinjak mladih znanstvenika, a neki od tih centara su jezgra za infrastrukturne projekte za koje smo danas dodiljelili sredstva. Već se može vidjeti koji su instituti i fakulteti iznadprosječni i u koje se mora još više ulagati kako bi bili konkurentni", nova ulaganja. Ministrica je naglasila kako se ne smije zanemariti ni suradnja istraživanja i gospodarstva te spajanje obrzovanja i gospodarstva.

Blaženka Divjak komentirala i naputak školama vezano za izbor ravnatelja, da nezaposleni branitelji imaju prednost. "Žao mi je da je došlo do pogrešnih interpretacija. Naša se uputa temelji na Zakonu o braniteljima kojega je donio Hrvatski sabor i na Zakonu o odgoju i obrazovanju. Uputa je napisana da da pravnu uputu školama, a neki su je zlonamjerno iskoristili. Treba biti jasno, onaj tko želi biti ravnatelj, da bi uopće dobio pravo prvenstva prema Zakonu o braniteljima - mora ispunjavati uvjete iz zakona o odgoju i obrazovanju: završen fakultet, stručni ispit, minimalno osam godina rada u obrazovanju, ne smije biti kažnjavan i protiv njega se ne smije voditi postupak", kazala je Divjak. Dodala je kako Ministarstvo sutra prema Saboru ide s izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju kojima će dodatno "podići kvalitetu i transparentnost zapošljavanja u školama". Naglasila je kako se svakom slučaju treba pristupiti pojednačno i dati konkretne upute, jer kad se primjenjuje Zakon o braniteljima - treba uskladiti više zakona. "Struka neće biti dovedena u pitanje. Izmjenama zakona transparentnima će se učiniti uvjeti, dodatni uvjeti da bi se netko uopće mogao kandidirati za ravnatelja, a kandidat će trebati predati i petogodišnji plan. Toga dosad nije bilo", kazala je.

Ministrica je naglasila kako je potrebno i vratiti dignitet učiteljima. "Nema reformi bez cijenjenog, sposobnog, motiviranog i zadovoljnog učitelja. On mora imati potrebnu edukaciju, njegov rad mora biti adekvatno vrednovan (dodatak na plaću od 30 posto učiteljima koji povlače sredstva iz EU-a), a u sve je potrebna i potpora roditelja, društva i medija.  

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!