18:11 / 20.09.2019.

Autor: Dominique Bratović-Vela/HRT

Divjak obećala riješiti preostale zahtjeve za pomoćnicima u nastavi

-

-

Foto: - / -

Divjak priznala da dio odgovornosti za kašnjenje u rješavanju zahtjeva za pomoćnicima u nastavi snosi i Ministarstvo.
Ministarstvo obrazovanja u najkraćem će mogućem vremenu riješiti posljednja 203 zahtjeva za pomoćnicima u nastavi, iako nemaju svu potrebnu dokumentaciju, rekla je ministrica Blaženka Divjak na sastanku s osnivačima škola i udrugama za djecu s teškoćama.

Priznala je da dio odgovornosti za kašnjenje u rješavanju zahtjeva snosi i Ministarstvo.

Pomoćnici u nastavi Ivani Vrnogi nije bilo teško doći iz Metkovića kako bi iz prve ruke  saznala zašto nijedan učenik s teškoćama u tom gradu nije dobio pomoćnika.

- Mi, udruga Leptirići poslali uredno svu dokumentaciju unutar roka, jer mi imamo rokove, ministarstvo ih nema, pa 2 tjedna nastave vi još nemate pomoćnike, rekla je Ivana Vrnoga, pomoćnica u nastavi, Metković.

Bilo je ovo ljeto s mnogo vježbe na terenu i brojnim akterima u igri koji se nisu najbolje snašli u novoj proceduri, ustvrdila je ministrica obrazovanja.
Zato još 203 zahtjeva udruga s nepotpunom dokumentacijom nisu odobrena.

- Na žalost tu svi imamo još puno toga odraditi, uključujući ministarstvo gdje ja preuzimam punu odgovornost kako je kroz ovaj period kad sam ja nadležna radilo, rekla je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Lani prihvaćen pravilnik o pomoćnicima u nastavi, koji je trebao uvesti red u sustav, na površinu je, očito, izvukao i brojne probleme.

- Postoje vrlo neujednačene potrebe na terenu, vrlo neujednačeni modeli potpore, da učenici koji dobivaju pun ne dobivaju druge oblike potpore koje škola može pružiti, da su edukacije pomoćnika neujednačene, navodi Snježana Sekušak-Galešev, članica Povjerenstva za ponovnu procjenu zahtjeva za pomoćnika u nastavi.

Ne mogu pomoćnici u nastavi biti jedini način inkluzije učenika s teškoćama, poručili su iz udruga.

- Na 1000 djece danas ne mogu biti 3 stručna suradnika, onda se traži izlaz u povećanom broju pun umjesto da se poveća broj logopeda i edu. rehabilitatora, ističe Siniša Bosanac, član radnog tima Građanske inicijative Pomozimo djeci s invaliditetom.

A pomoćnici u nastavi apeliraju - riješite napokon naš status.

- Oni trebaju potpisati ugovor, danas je zadnji dan da bi radili 9 mjeseci, jer će biti zakinuti na ljeto kad svaki pomoćnik dobije otkaz, rekao je Jeronim Čeko, Pun-Hr, Udruga pomoćnika u nastavi.

Odgovorni obećavaju - s ovim iskustvom odgovorit ćemo na sva pitanja i poslati upute za sljedeću godinu - na vrijeme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!