16:14 / 08.02.2019.

Autor: B.Š./T.V./HRT

Divjak: Očekujem sankcije prema ravnatelju škole

-

-

Foto: - / -

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak očitovala se danas u vezi s nalazom inspekcije u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi u Zadru.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u petak da je nadzor koji je do sada proveden u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi u Zadru utvrdio da postoje propusti i nepravilnosti u radu ravnatelja Škole, ali da će se, tek po konačno utvrđenom stanju, moći utvrditi opseg i težina nepravilnosti.

- Do sada je u nadzoru koji traje nedvojbeno utvrđeno da postoje propusti i nepravilnosti u radu ravnatelja, kao stručnog i poslovodnog voditelja škole, no tek će se nakon konačno utvrđenog stanja moći utvrditi opseg i težina nepravilnosti, a prema čemu će se postupati u skladu s propisima i ovlastima. Očekujemo da će u prvoj polovini sljedećeg tjedna biti završen nadzor. Očekujemo sankcije i prema ravnatelju.


Ovaj slučaj komentirao je i premijer Andrej Plenković koji kaže kako je, kao i svi drugi, više nego zgrožen takvom vrstom vršnjačkoga nasilja.

- Mislim da moramo jačati naš obrazovni sustav, osuđujem takvo ponašanje, očekujem da nadležna tijela, prije svega policija, ispitaju točno o čemu se radi i ako se utvrdi odgovornost, ona postoji i za maloljetnike, istaknuo je.

- Međutim, očito je da moramo puno više uložiti u pedagogiju, u odgoj i obrazovanje, u jedno pristojno i civilizirano ponašanje, pogotovo tijekom nastave. Ovo je nedopustivo i tu je važna uloga i profesora i ravnatelja ali i roditelja. Svi skupa u cijelom društvu moramo napraviti korak više, poručio je premijer dodavši kako je svako nasilje, a pogotovo vršnjačko, nedopustivo

Ne smiruje se situacija u zadarskoj srednjoj školi u kojoj je učenik žigosao kolegicu i kolegu iz razreda. Protiv maloljetnog učenika podignuta je kaznena prijava, a tereti ga se za nanošenje tjelesnih ozljeda iz mržnje.

Ministrica obrazovanja reakciju ravnatelja škole još je prije ocijenila neprimjerenom, slučaj istražuje prosvjetna inspekcija, a otac djevojke kaže da njegova kći i dalje prima prijetnje.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!