15:12 / 28.08.2019.

Autor: Hina

Divjak: Očekujemo i poteškoće u provedbi kurikularne reforme

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kako je uveden pravilnik koji roditeljima dozvoljava, praktički neograničeno ispričavanje izostanaka djece u školi, za oko 20% je porastao broj opravdanih izostanaka, rekla je Divjak.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu kako je  "sve što je bitno" spremno za početak provedbe kurikularne reforme,  ali i kako se mogu očekivati i poteškoće u toj reformi.

-
Očekujemo da će biti poteškoća, ali za to postoji potpora i učiteljima i školama i nema isprike da sve to ne krene, rekla je Divjak novinarima u Splitu gdje se, u sklopu nove turneje Škole za život, sastala s oko dvjestotinjak ravnatelja osnovnih škola s područja dalmatinskih županija.

- Divjak: Štrajk je legitimno pravo sindikata i na to se ne smije utjecati
- Promjene vezano uz roditeljske ispričnice?

Istaknula je da su udžbenici na putu u škole, vjeruje da će doći i oprema, pa poručuje kako "svi moramo ići prema zajedničkom cilju", a to je  jednaka dostupnost kvalitetnog obrazovanja svim učenicima u Hrvatskoj.


Proces reforme je maraton

Po njenim riječima, spremno je "sve što je bitno i važno" za provedbu kurikularne reforme ali, "cijeli proces reforme nije utrka na sto metara, nego araton za koji se treba pripremati i očekivati da povremeno dođe i do problema".

- Ali kad do problema dođe, trebamo ih zajedno rješavati, a ne reći - evo učenici  bi trebali znati rješavati probleme, a mi koji smo u sustavu na prvom ćemo reći da to ne znamo, kazala je Divjak.

Ministrica drži kako je eksperimentalni program bio uspješan, 82 posto roditelja učenika koji su u njemu sudjelovali zadovoljno je njime.

Naglasila je i kako je ove godine uloženo 43 milijuna kuna samo u opremanje kabineta za biologiju, fiziku i  kemiju, te kako je više od polovice škola već dobilo udžbenike.

Opetovala je kako se namjerava ograničiti broj učeničkih izostanaka koje roditelji mogu opravdati.

- Kako je uveden pravilnik koji roditeljima dozvoljava, praktički neograničeno ispričavanje izostanaka djece u školi, za oko 20% je porastao broj opravdanih izostanaka, rekla je Divjak.

Dodala je kako broj neopravdanih izostanaka "jako pada", a broj opravdanih "jako raste".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!