12:06 / 29.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Divjak odbacuje kritike sindikalista da štiti loše učenike

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je u četvrtak donijela uredbu kojom se učenicima razredne nastave omogućuje prijelaz u viši razred bez obzira na ocjene. Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama RH kritizirao je taj potez kao upletanje u autoritet učitelja i nastavnika.
Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak odbacila je u petak kritike sindikalista da štiti loše učenike i istaknula da nitko u višim razredima osnovne i srednje škole neće moći proći razred s negativnom ocjenom.

Vlada je u četvrtak donijela uredbu kojom se učenicima razredne nastave omogućuje prijelaz u viši razred bez obzira na ocjene, dok će učenici viših razreda osnovne i srednje škole imati pravo na popravak uz četiri negativne ocjene. U školama će se moći organizirati dopunska nastava, a za ispravak negativne ocjene učenik će imati tri umjesto dva roka.

- Divjak predstavila promjene vezano za negativne ocjene

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske kritizirao je taj potez kao upletanje u autoritet učitelja i nastavnika. Sindikalisti smatraju da se "ministrica sada postavlja kao zaštitnik loših učenika od 'zlih' učitelja i nastavnika, a zapravo šalje poruku kako se i bez učenja može uspješno završiti razred".

Divjak odgovara da je to "pomoć, davanje dodatne prilike" jer je ova školska godina bila "teška za učenike". Obilježio ju je štrajk, zdravstvena kriza te potres u Zagrebu i okolici.

- Nitko s negativnom ocjenom od petog do osmog razreda i u srednjoj školi ne može prijeći u sljedeći razred, istaknula je Divjak i dodala da treba "voditi računa zašto smo ovdje i o tome kome treba pomoći".

"Bez ulaganja u inovacije ostajemo s pogrešne strane željezne zavjese"

Ministrica Divjak u petak predsjeda dvjema videokonferencijama ministara znanosti i obrazovanja EU-a. Prva je o istraživanju i inovacijama u okolnostima pandemije, a na drugoj će ministri raspravljati o svemirskim tehnologijama.

Divjak kaže da je Unija upravo na temama istraživanja i inovacije "najviše surađivala dosad".

- Program Obzor 2020 i njegov nastavak oblici su te suradnje, a u krizi su uspostavljene kolaboracije na medicinskom planu, rekla je.

Hrvatska bi prema planu za gospodarski oporavak EU-a mogla dobiti oko deset milijardi eura, a dio će se usmjeriti i na znanost i obrazovanje.

- Ako se želi oporaviti ne samo Hrvatska, već i EU, to je nemoguće bez ulaganja u obrazovanje i bez velikog ulaganja u znanost i inovacije, istaknula je Divjak i dodala da bez ulaganja ostajemo "s pogrešne strane željezne zavjese".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!