13:27 / 13.06.2019.

Autor: B.V.M./Hina

Divjak otkrila koliko će se povećati plaća učiteljima i profesorima

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministrica zahtjev smatra opravdanim iz dva razloga: kako bi se koeficijenti izjednačili sa sličnim koeficijentima u drugim javnim službama te zbog ulaska kurikularne reforme u sve škole.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je kako smatra da je zahtjev sindikata za povećanje koeficijenata za zaposlene u osnovnim i srednjim školama opravdan te da je prijedlog da se zahtjev za povećanje od 6 posto provede tako da se plaće povećaju za 4 posto od jeseni, a preostalih 2 posto od 1. siječnja.

- Što se tiče zahtjeva za povećanje koeficijenata za zaposlenike u osnovnim i srednjim školama, on je sigurno opravdan iz dva razloga. Prvo zato da bi se po složenosti poslova i koeficijenti izjednačili sa sličnim koeficijentima po složenosti poslova u drugim javnim službama. Drugo, i sigurno najvažnije, u tom je kontekstu ulazak kurikularne reforme u sve škole od jeseni u Hrvatskoj, što će sigurno zahtijevati i velike prilagodbe, dodatnu edukaciju i potpuno drugačiji način rada naših škola i učitelja kako bismo napravili sve da reforma uspije, a ona uspijeva u učionicama, rekla je ministrica Blaženka Divjak za Hinu.

- Prijedlog je da se zahtjev Sindikata hrvatskih učitelja, koji vodi gospođa Šprem, i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, koji vodi gospodin Mihalinec, za povećanjem od 6,11 posto provede tako da se 4 posto povećanja uvede već sada u jesen, a preostalih 2 posto od 1. siječnja 2020., ističe Divjak.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske najavili su za petak konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti zahtjev za povećanje koeficijenata složenosti poslova za sve zaposlene u sustavu osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.

Bandićev Klub: Plaće u osnovnim i srednjim školama izjednačiti s plaćama u zagrebačkim vrtićima

Na inicijativu ministrice obrazovanja Blaženke Divjak za većim plaćama prosvjetnim djelatnicima, Bandićev saborski Klub zastupnika u četvrtak je uzvratio prijedlogom da se plaće djelatnika u osnovnim i srednjim školama izjednače s plaćama u predškolskim ustanovama Grada Zagreba.

Svoj prijedlog Klub je argumentirao usporednim prikazom bruto plaća u vrtićima koje financira Grad i školama koje financira država, iz kojeg je vidljivo da bruto plaće u školama ozbiljno zaostaju za onima u vrtićima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!