09:49 / 07.03.2019.

Autor: HRT

Divjak pokreće smjenu ravnatelja Dragića

-

-

Foto: - / -

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak najavila je da će danas pokrenuti postupak za razrješenje ravnatelja zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u kojoj je učenik prošlog mjeseca kolegici nanio tjelesne ozljede.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je da će pokrenuti postupak razrješenja ravnatelja zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Joze Dragića, nakon što je školski odbor odbio prijedlog prosvjetne inspekcije o njegovoj smjeni.

- Svjedočenje napadnute učenice i njezina oca 
- Školski odbor jednoglasno odbio smijeniti ravnatelja Dragića 

- Pokrenut ću postupak razrješenja ravnatelja. U tom postupku postoji procedura traženja odgovora ravnatelja na nalaze inspekcije, ali ja svoj dio odgovornosti u tom smislu preuzimam, rekla je ministrica Divjak u izjavi novinarima uoči početka regionalne konferencija "Brain gain in the Balkans: Economic and Development Strategies for a Better Future".

- Jako je važno da, kada već govorimo o prevenciji nasilja i borbi protiv nasilja, posebno nasilja među vršnjacima u školama, budemo vrlo konkretni i da svatko preuzme svoj dio odgovornosti, istaknula je, dodavši da je tako i prosvjetna inspekcija preuzela svoj dio odgovornosti predloživši školskom odboru smjenu i razrješenje ravnatelja.

- Žalosti me situacija u kojoj smo sada: da školski odbor ne samo da nije postupio prema prijedlogu inspekcije, nego se čekalo zadnji trenutak te se, zapravo bez obrazloženja, u medije poslala obavijest da školski odbor nije razriješio ravnatelja, kaže Divjak. Smatra da su sada zbog medijske pozornosti svi slučajevi vidljiviji nego prije, ali upozorava kako je riječ o maloljetnicima te se mora paziti kako se to medijski prikazuje.

Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i njezin zadarski ogranak usprotivili su se smjeni ravnatelja Joze Dragića, zatraživši pritom izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji. Divjak, odgovarajući na pitanje novinara, ističe da razumije element solidarnosti, no u ovom ga slučaju teško može opravdati jer su nalazi inspekcije konkretni, a kada je riječ o izmjenama zakona, Divjak je odgovorila da su one uključene u povjerenstvo za izradu akcijskoga plana.

To povjerenstvo, dodala je, ima šest mjeseci za izradu prijedloga za izmjene zakonodavnih akata, programa za škole te drugih elemenata koji se tiču prevencije.

- Znači, oni u tome sudjeluju, uključeni su, ali ovo su konkretni slučajevi gdje moramo imati konkretne odgovore, poručila je Divjak.

Na pitanje je li odluka donesena pod pritiskom javnosti, ministrica je odgovorila da su sada "svi slučajevi puno vidljiviji nego što su prije bili", no u ovom je slučaju prosvjetna inspekcija nedvobjeno utvrdila propuste.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je početkom veljače u zadarsku Ekonomsko-birotehničku i trgovačku školu inspekciju kako bi utvrdila je li bilo propusta u radu te ustanove, u kojoj je učenik užarenim vrhom upaljača u obliku slova "U" opekao školsku kolegicu i kolegu. Prosvjetna inspekcija je školskom odboru uputila prijedlog za razrješenje ravnatelja.

Na svom facebook profilu ministrica Divjak poručila je:

- Borba protiv nasilja u školama prioritet je Ministarstva. U njoj trebaju sudjelovati škole, odnosno ravnatelji, osnivači i samo Ministarstvo. Nasilje u školama ne možemo i ne smijemo relativizirati i ignorirati. Svatko treba preuzeti dio odgovornosti za rješavanje nasilja u društvu koje počinje prevencijom vršnjačkog nasilja, objavila je Divjak na Facebooku. Škola u Rijeci postupila je kako je trebala

Odgovarajući na pitanja novinara ministrica Divjak kazala je kako smatra da je Osnovna škola Dolac iz Rijeke, u kojoj su u ponedjeljak u hrani pronađene ličinke kuhinjskoga moljca, postupila kako je trebala.

- Neslužbeno: U školskom obroku ličinke moljca 

- Ako je ovo prvi slučaj a nema razloga da vjerujemo drugačije, škola je ovdje postupila kako je trebala. Tražena je inspekcija, reagirano je prema dobavljaču, i mislim da u tom slučaju samo slijedi daljnja akcija da se osigura primjerena prehrana za učenike, rekla je Divjak.

Škola je isporuku hrane očito ugovorila s nekim poduzećem, reagirali su odmah, čim je utvrđeno, napravljen je inspekcijski nalaz i sad će škola dalje po tome postupiti, objasnila je.

Odgovarajući na pitanje je li riječ o nemaru, Divjak je rekla da na "takve slučajeve, nažalost uvijek možemo djelovati post festum i važno je da se sada osigura da se situacija sanira, odnosno da škola nađe drugi način kako će osigurati primjerenu prehranu za učenike".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!