11:48 / 17.01.2020.

Autor: V.K./Hina

Divjak: Postupak dekana Barišića pokušaj pritiska i zastrašivanja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Divjak, ocijenila je pokušajem pritiska i zastrašivanja prijavu koju je protiv nje podnio Fakultet hrvatskih studija "zbog kaznenoga djela protiv službene dužnosti".
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ocijenila je pokušajem pritiska i zastrašivanja prijavu koju je protiv nje podnio Fakultet hrvatskih studija "zbog kaznenoga djela protiv službene dužnosti".

Divjak o raspravi u Saboru: Bolje da djeca to ne gledaju
Ministarstvo se zbog Hrvatskih studija obratilo DORH-u
Barišić demantira Divjak; tvrdi da su poslali obavijest da su Hrvatski studiji postali fakultet
Hrvatski studiji postali fakultet, Pavo Barišić v.d. dekana
Ribić: Nezakonitosti u vezi s Hrvatskim studijima

- U trenutku kada inzistiramo na provođenju zakonom pripisane procedure osnivanja fakulteta, ovakav postupak tumačim kao pokušaj pritiska i zastrašivanja. Posebice kada se očekuje da se ustanova financira od strane poreznih obveznika i to bez mogućnosti bilo kakvog nadzora, ističe ministrica Blaženka Divjak u povodu upravnoga spora koji je protiv nje podnio Fakultet hrvatskih studija.

- U ovom cijelom procesu moj je prvi cilj zaštita interesa studenata i njihovog prava na kvalitetno obrazovanje, poručuje ministrica Divjak, navodi se u priopćenju Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kako je priopćio dekan fakulteta Pavo Barišić, prijava je podnesena Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a u njoj se navodi kako postoji osnovana sumnja da je ministrica Divjak zloporabom položaja i ovlasti Sveučilištu u Zagrebu prouzročila štetu te time počinila kazneno djelo.

Ministrici se stavlja na teret da u postupku reakreditacije Hrvatskih studija u razdoblju od 4. svibnja 2018. godine do 15. siječnja 2020. godine nije izdala potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokoga obrazovanja i znanstvene djelatnosti, nakon što je primila pozitivnu Akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

MZO: Kaznena prijava uslijedila nakon upute Hrvatskim studijima

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u priopćenju ističe da je kaznena prijava uslijedila nakon što je Hrvatskim studijima poslana uputa kako bi se zaštitilo studente i poštovalo proceduru.

MZO u uputi poziva Fakultet hrvatskih studija da sukladno Zakonu o ustanovama Ministarstvu dostavi na prethodnu suglasnost akt o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.U slučaju da je akt o osnivanju Fakulteta sukladan sa Zakonom, Ministarstvo će povući žalbu na upis u sudski registar, navodi se u uputi.

Nakon toga je, sukladno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, "potrebno podnijeti zahtjev za upis u Upisnik visokih učilišta Ministarstva, a kako bi visoko učilište moglo započeti obavljanje djelatnosti i izvođenje određenih studija", stoji u uputi Ministarstva Fakultetu hrvatskih studija.

- Ako visoko učilište ne podnese zahtjev radi ocjene sukladnosti osnivačkog akta Fakulteta sa Zakonom, Ministarstvo će čekati ishod žalbenog postupka, odnosno Rješenje Visokog trgovačkog suda vezano uz upis Fakulteta u sudski registar. Ovisno o ishodu žalbenog postupka Fakultet će biti dužan podnijeti zahtjev za ocjenu sukladnosti akta o osnivanju Fakulteta sa zakonom ili zahtjev za upis istoga u Upisnik visokih učilišta, zaključuje se u uputi MZO.

Studentski zbor Fakulteta hrvatskih studija: Osuđujemo Ribićevo politikanstvo Studentski zbor Fakulteta hrvatskih studija osudio je politikanstvo glavnog tajnika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Hrvatske Vilima Ribića poručivši da su šokirani njegovom izjavom da bi taj fakultet trebao prestati postojati u bilo kojoj formi.

Ribić je ocijenio da je Sveučilište u Zagrebu dovelo Hrvatske studije u ozbiljnu situaciju jer je protivno Zakonu o ustanovama u sudski registar uspjelo upisati Fakultet hrvatskih studija kao javnu ustanovu bez prethodnog rješenja Ministarstva znanosti, čime je dovedeno u pitanje postojanje Hrvatskih studija.

- Studentski zbor još je 10. prosinca prošle godine podržao unaprjeđenje Hrvatskih studija u status fakulteta jer je to jedino u interesu studenata. Za studente Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu to nije trivijalno pitanje, navodi se u priopćenju Zbora.

Dodaje se kako studenti osuđuju politikanstvo Sindikata koji već godinama ometa reformu institucije Hrvatskih studija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!