11:23 / 09.12.2019.

Autor: M.Š./HRT

Divjak: Pronađene još dvije lažne isprave

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Do sada je otkrivena 31 nevjerodostojna isprava - 18 diploma, 13 svjedodžbi.
Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Kao jednu od antikorupcijskih mjera, Ministarstvo znanosti i obrazovanja sredinom siječnja pokrenulo je proces provjere vjerodostojnosti isprava u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj.

Do sada je otkrivena 31 nevjerodostojna isprava - 18 diploma, 13 svjedodžbi.

Novootkrivena, 30. diploma odnosi se na lažnu ispravu Filozofskoga fakulteta u Novome Sadu, a osoba je u osnovnoj školi predavala engleski jezik više od 20 godina, 31. isprava odnosi se na lažnu svjedodžbu kuharice. 

- Provjera diploma dokazano je jaka antikorupcijska mjera koja pokazuje da varalicama nije mjesto u sustavu koji se bavi onim najvažnijim, a to su djeca. Važno je da smo uspostavili proceduru da se pri svakom novom zapošljavanju obvezno provjeravaju diplome, čime se uspostavlja red i štiti sustav. Cilj ove mjere jest vratiti povjerenje u sustav odgoja i obrazovanja, istaknula je u povodu Međunarodnoga dana borbe protiv korupcije ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Provjeru vjerodostojnosti diploma rade škole sa sveučilištima i ostalim visokim učilištima te u slučaju pronalaska nevjerodostojne isprave obavještavaju Ministarstvo. Školama je dopisom od 11. siječnja za provjeru dan rok od godine dana.

Za postupak provjere nadležni su ravnatelji škola koji su sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju kao poslovni i stručni rukovoditelji odgovorni za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove.

U strukturi otkrivenih lažnih isprava veći je udio žena nego muškaraca, tako je s lažnim ispravama radilo 18 žena i 13 muškaraca.

Od 18 osoba s krivotvorenim diplomama, njih 9 radilo je u osnovnim školama, 8 u srednjim školama, dok je jedna lažna diploma pronađena u Ministarstvu, što je i pokrenulo cijeli proces provjere.

Dodatno, krajem svibnja upućen je dopis svim studentskim centrima i veleučilištima u Hrvatskoj u kojem se traži provjera vjerodostojnosti isprava o stupnju obrazovanja zaposlenika studentskih centara u Republici Hrvatskoj, navode u priopćenju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!