11:03 / 14.01.2019.

Autor: I.H./HRT/Hina

Divjak: Radi se na provjeri diploma u cijelom sustavu

-

-

Foto: - / -

U emisiju Dobro jutro, Hrvatska, Divjak se javila telefonom i govorila je o tome da se radi na provjeri diploma u cijelom sustavu.
Nakon što su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja otkrili da u toj ustanovi radi osoba s krivotvorenom diplomom, ministrica Blaženka Divjak donijela je odluku kojom će diplome oko 90 000 osoba zaposlenih u sustavu obrazovanja i znanosti proći izvanredan postupak provjere vjerodostojnosti.

U emisiju Dobro jutro, Hrvatska, Divjak se javila telefonom i govorila je o tome da se radi na provjeri diploma u cijelom sustavu.

- Jako je važno da se ima povjerenja u naš sustav znanosti i obrazovanja i zato smo potaknuli, prije svega škole i ravnatelje, da sve one diplome koje nisu provjerili, da provjere njihovu vjerodostojnost i da to postane sastavni dio prilikom zapošljavanja - provjera diploma, rekla je ministrica. Nakon završenog studija, problem su krivotvorene diplome i tome treba stati na kraj.

Divjak je kazala kako je naputak Ministarstva da treba potaknuti ravnatelje da diplome koje nisu provjerene provjere te da se jednako tako kod zapošljavanja svaki puta kad se nekoga provjeri, provjeri i njegova diploma i na taj način zaštiti sustav.Ministirca je podsjetila kako ima jako puno diploma koje dolaze iz susjednih država gdje je sumnjiva vjerodostojnost.

- Mi moramo biti sigurni da u našim školama rade stručni i kvalificirani učitelji i ostali zaposlenici te da roditelji i učenici u taj sustav imaju povjerenja, poručila je.

Smatra kako je bitno da se već sada uspostavi sustav kod novog zapošljavanja, a onda da se provjere diplome koje nisu provjerene. Ocijenila je kako je to za sada prvenstveno za škole te dodala kako će to napraviti i za visoko obrazovanje.

- Tamo ima manje mogućnosti da se takvo što dogodi zbog različitih mehanizama provjere koja tamo postoji, ustvrdila je.

Očekuje da neće biti uopće biti krivotvorenih diploma. No da bismo mogli imati povjerenje u sustav, moramo biti sigurni da nema krivotvorenih diploma, rekla je dodavši kako su važni povjerenje i procedure koje čuvaju taj sustav. Nije ovo, istaknula je, nikakva revolucija, nego skretanje pozornosti na proces koji bi trebao biti redovit.

Želimo pomoći ravnateljima i, naglasila je, dati im potporu kod takvih procesa jer jednom kada se to provjeri onda više to ne treba otvarati.

Na upit o plagiranju radova odgovorila je kako to ne ulazi u sadašnju provjeru diploma. Drugo je pitanje da se treba educirati i kako treba pristupiti stjecanju kvalifikacije, samopoštovanja i poštovanja tuđega rada, dodala je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!