08:01 / 09.10.2019.

Autor: D.M./HRT

Divjak ravnateljima: Vrata škola moraju biti otvorena, a djeca zbrinuta

Foto: arhiva, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: arhiva, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sindikati nisu prihvatili Vladinu ponudu koeficijenata složenosti poslova te su još jednom potvrdili da će se sutra održati štrajk u svim osnovnim i srednjim školama.
Nakon četiri sata pregovora, propao je i drugi krug mirenja Vlade i školskih sindikata kad je riječ o povećanju koeficijenta složenosti poslova pa sutra počinje štrajk u svim osnovnim i srednjim školama. Prvi put bit će proveden cirkularno, što znači da će sutra štrajkati cijela Hrvatska, a zatim svaki dan po nekoliko županija. U Vladi su odbacili njihov zahtjev za povećanje od 6,11%, ponudivši im 2% od 1. listopada te još 2% od 1. lipnja 2020.

Divjak: Sigurnost i interesi učenika na prvome mjestu

- Nakon sastanaka s nadležnim dužnosnicima i upravama pripremljene su upute koje su poslane školama i uredima državne uprave. Najvažnije poruke su da je na prvome mjestu sigurnost i interesi učenika, a sve ostalo, pa i postupanje ravnatelja koji su sada nadležni, s tim treba uskladiti, rekla je ministrica Blaženka Divjak na konferenciji za novinare u Ministarstvu. Pozvala je roditelje da prate informacije i budu u kontaktu sa školama. Najvažnije je, naglasila je, da ravnatelji organiziraju da vrata škole budu otvorena i da u uvjetima štrajka treba za učenike organizirati neku vrstu rada. - Kako će to biti organizirano, mora biti objavljeno na internetskim stranicama škola, kazala je Divjak.

Istaknula je da je status učitelja i nastavnika dio reforme te da na to, među ostalim, utječe i materijalni status, koji se odnosi na pitanja koeficijenta složenosti poslova. Drugo je, kaže Divjak, prepoznavanje onih najboljih koji vuku sustav naprijed. "U tom smislu smo imali nagrađivanje za Dan učitelja, za 510 učitelja, nastavnika i ostalih odgojno-obrazovnih djelatnika."

Govoreći o sindikalnom zahtjevu u vezi s plaćom, ministrica je rekla da Vlada mora zauzeti konačno stajalište.

- Jasno je da ne možemo biti zadovoljni procesom mirenja koji završava štrajkom, kazala je te dodala da su za vrijeme štrajka potrebni dogovori i razgovori.  To je moja zadaća, kaže Divjak, da se borim za reformu kao takvu i, kao dio reforme, za status učitelja i nastavnika.

Napominje da se moraju poštovati ustavna prava i navodi da je riječ o dva - pravo učenika na odgoj i obrazovanje te pravo na štrajk. - Mi kao ministarstvo moramo raditi da oba prava poštujemo. Koliko će dugo štrajk trajati i kako će se provoditi, pitanje je oko kojega će sindikati dati još detaljnije upute, izjavila je ministrica Divjak.

Potvrdila je da je ljuta što se nakon procesa mirenja nije postigao kompromis.

- Proces mirenja baš i je takav da bi se u njemu iskristalizirala neka platforma na kojoj bi moglo doći do kompromisa. Kada on završava štrajkom, onda sigurno ne mogu reći da sam zadovoljna takvim rezultatom jer to nije samo pitanje plaće, već kompletnog reformskog procesa, izjavila je, među ostalim, ministrica Divjak.  

- Vlada je ponudila povećanje dodatka od 2% od 2. listopada i 2% od 1. lipnja 2020. godine. To je za sindikate neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje je neuspješno završilo. Nakon neuspjelog mirenja, možemo najaviti da će sutra početi štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, izjavio je nakon višesatnog sastanka Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH). - Pritisak će biti održan koliko god dugo možemo, koliko god dugo naši ljudi žele, dok Vlada ne promijeni uredbu o koeficijentima složenosti poslova. Na potezu je Vlada RH, dodao je.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministrica je rekla kako smatra da je Vlada prihvatila obrazovanje kao prioritet.

- Još slijedi proces dokazivanja da je to stvarno tako, u ovoj posljednjoj fazi da je to tako, kazala je.- Ne radi se samo o materijalnoj ponudi. Ova ponuda govori o statusu učitelja u RH. Bitan je materijalni, ali i društveni položaj. Ne možemo dopustiti da u vrijeme kurikularne reforme, kad je najveći teret na sustavu obrazovanja, da Vlada RH ne cijeni doprinos učitelja i ne smatra njihovu složenost poslova minimalno jednakom kao u drugim sektorima javnih službi, poručila je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem. Pozvala je sve članove i nečlanove sindikata na dostojanstven odaziv štrajku kako bi "izborili bolju poziciju u društvu, bolje obrazovanje i bolju domovinu". Apelirala je na roditelje da prihvate činjenicu da učitelji ne mogu biti najpotplaćenija karika u javnim službama.Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je kako je Vlada sindikatima ponudila maksimalno koliko je mogla, korekciju plaća za 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja, uz ukupan kumulativan trošak od 320 milijuna kuna. Koeficijent složenosti poslova, dodaje, nije bio predmet pregovaranja, a sindikatima je ponuđen alternativni pristup koji bi poboljšao status učitelja i profesora, no to oni nisu prihvatili. Rekao je kako će se vidjeti što će se događati dalje, ako sindikati ne popuste i ustraju u svojim zahtjevima. Kazao je kako postoji sljedeća prilika za razgovor - naime, u petak se pregovara o dodatku temeljnom kolektivnom ugovoru.


- Štrajk u školstvu opstruira ravnatelj jedne osnovne škole?
- Može li državni proračun izdržati sve te zahtjeve?

Višemjesečni štrajk u školama?

Pregovore sindikata i Vlade pratila je Sunčica Findak, koja je još jutros objasnila što se sve moglo očekivati na mirenju. Prvi je scenarij da dođe do dogovora i rasta koeficijenta, što nije jednostavno, jer bi već bilo dogovoreno. Drugi je scenarij da povećanje bude u ratama. Treći je scenarij da počne kratki štrajk, koji bi trajao do, primjerice, ponedjeljka. Tada bi sindikati pokazali svu snagu prosvjetara, a riječ je o 70 tisuća zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. Time bi napravili dodatan pritisak kako bi ostvarili svoje ciljeve. Četvrta i najteža varijanta jest višemjesečni štrajk, kazala je.Ćorić: O lojalnosti Divjak može pričati jedino premijer

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić uoči sastanka užeg kabineta nije želio konkretno komentirati je li ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nelojalna Vladi jer sa sindikatima traži povećanje plaća. O lojalnosti može govoriti samo premijer, dodao je. Smatra da plaće treba povećati horizontalno. Na upit je li teško braniti fiskalnu stabilnost kada netko zahtijeva rashode u jeku predizbone godine, kazao je da je posljednjih godina, kad je riječ o fiskalnoj stabilnosti, odrađen sjajan posao. - Mislim da se on može napraviti u 2020. i to zahtijeva svojevrstan napor svih resora i u konačnici eventualnu racionalizaciju, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!