11:58 / 11.07.2019.

Autor: HRT

Divjak: Rezultati mature dokazuju da sustav treba mijenjati

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Istaknula je da je završena eksperimentalna godina te da se od jeseni mijenja sustav u svim školama, koji podrazumijeva promjenu kurikula te način ocjenjivanja i vrjednovanja.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da rezultati mature pokazuju da je bila u pravu kada je rekla da sustav treba mijenjati, dodavši da je veliki problem razlika između ocjena koje učenici dobiju u školi i koje dobiju na maturi.

- Tomislav Žagar za ukidanje državne mature
- Iz hrvatskog i matematike na maturi su lošiji rezultati nego lani

-
Moja odgovornost u rezultatima mature prije svega je promijeniti sustav - rekla je ministrica novinarima ispred Banskih dvora.

Prema privremenim rezultatima Državne mature povećao se postotak negativnih ocjena iz matematike i hrvatskoga. Konačni rezultati bit će objavljeni 15. srpnja.

Istaknula je da je završena eksperimentalna godina te da se od jeseni mijenja sustav u svim školama, koji podrazumijeva promjenu kurikula te način ocjenjivanja i vrjednovanja.

Divjak velikim problemom smatra razliku između ocjena koje učenici dobiju u školi i onih koje dobiju na maturi. U školi treba raditi tako da se ocjenjuje kriterijski, istaknula je podsjetivši da reforma odgovara na ta pitanja.

- Od iduće godine također uvodimo obvezne predmete na državnoj maturi u strukovnim školama koji će biti isti kao i za gimnazije, što će pozitivno utjecati na rezultate - poručila je.

"Status službenih osoba tražim i za učitelje"

-
Važno je da škola bude sigurno okruženje te da se promijeni i položaj učitelja - istaknula je Divjak dodavši da podupire davanje statusa službenih osoba za socijalne radnike. - To tražim i za učitelje, što je dio akcijskoga plana protiv nasilja u školama koji je sada u savjetovanju - istaknula je ministrica.

Zalaže se i za povećanje plaća učiteljima jer reforma ne donosi samo promjenu kurikula nego i način rada.

- Učitelji već sad zaostaju u koeficijentima - rekla je dodavši kako je to razlog da im se koeficijenti povećaju za 6 posto.

Nema temelja za povećanje kvota na Ekonomskom fakultetu

Na pitanje novinara koja je granica za sufinanciranje upisnih kvota na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, ministrica je poručila da prije svega očekuje da sveučilišta koja se financiraju novcem poreznih obveznika budu odgovorna.

- Nema nikakvoga temelja za povećanje kvota - rekla je dodavši da su jasno napisali Ekonomskom fakultetu da financiraju samo ono što je prošle godine bila kvota te da očekuje da Ekonomski fakultet i Sveučilište budu odgovorni.

Pozvala je roditelje i buduće studente da obrate pozornost do kojega rednog broja će Ministarstvo subvencionirati studente.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!