14:01 / 16.04.2018.

Autor: S.M./HRT

Divjak: S reformom se ne ide ni prebrzo ni presporo

-

-

Foto: - / -

Gospodin Radovan Fuchs i ja imali smo vrlo konstruktivan sastanak na kojemu sam izvijestila do kuda smo došli vezano za pripremu eksperimentalne škole za život.
Eksperimentalna reforma od jeseni se uvodi u 72 škole, potvrdili su nakon prvog sastanka ministrica Blaženka Divjak i premijerov savjetnik za koordinaciju rada Ekspertne radne skupine Radovan Fuchs.

Ministrica je poručila da se s reformom ne ide ni prebrzo ni presporo, nego točno onim tempom koji osigurava da sve bude spremno prvog rujna. Na pitanje tko, zapravo, vodi kurikularnu reformu, ni Divjak ni Fuchs nisu  konkretno odgovorili.

"Najbolji šef je onaj tko najviše radi", rekla je Divjak, a Fuchs je istaknuo da ministrica ne može ništa narediti njemu, niti on može što narediti ministrici.

Gospodin Radovan Fuchs, premijerov savjetnik Plenkovića za Ekspertnu radnu skupinu (ERS), i ja imali smo vrlo konstruktivan sastanak na kojemu sam izvijestila do kuda smo došli vezano za pripremu eksperimentalne škole za život. Također smo razgovarali i o planovima o tome gdje bi se u okviru akcijskih planova trebala uključiti Ekspertna radna skupina, kazala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. 

Oko toga smo se usuglasili. Danas je rok za predaju neke dokumentacije koju su trebali predati članovi ERS-a. Sutra slijede imenovanja, a nakon toga u prvom slobodnom terminu sazvat ćemo sastanak. ERS će se sastajati u Berislavićevoj ulici, kazala je ministrica.

Istaknula je da je već 10 nakladničkih kuća zainteresirano za eksperimentalne udžbenike. Već smo dobili i neke primjerke eksperimentalnih udžbenika i materijala. Krajnji rok da se sve kompletira je kraj svibnja, dodala je. 

Danas počinje i edukacija za mentore, za predmetnu nastavu. Oko 100 ih je u toj mentorskoj skupini. U prvom slobodnom idućem terminu sazvat ćemo konstituirajuću sjednicu ERS-a, dodala je.

Fuchs je izjavio da su ministrica Divjak i on razgovarali o organizacijskim detaljima. Primarna je stvar da proces ubrzamo. Učinit ću sve sa svoje strane da sve što bude trebalo biti napravljeno bude učinjeno u skladu sa strategijom i s akcijskim planom. Držat ću se svega što stoji u tim dokumentima. Mislim da ćemo nakon konstituiranja i sazivanja sastanka ERS-a podijeliti zadatke, kazao je.

Na tvrdnju da se profesori možda neće stići obučiti na vrijeme, Divjak je kazala da ovaj proces ide točno takvim tempom koji osigurava da sve uđe spremno u učionice, dakle početkom rujna. Neki tvrde da smo prespori, neki da smo prebrzi, a ja sam sigurna da idemo točno takvim tempom da osiguravamo nastavne materijale, izjavila je ministrica. Trenutačno imamo u online okruženju 2400 učitelja, ravnatelja i suradnika, a informatika ne ide eksperimentalno od jeseni, već u punom obimu, izjavila je ministrica Divjak.

Ministrica je rekla da će se krenuti od jeseni s eksperimentalnom primjenom obrazovanja i ja joj nemam razloga ne vjerovati, izjavio je Fuchs. Odgovarajući na pitanje o poništavanju javnog natječaja, Fuchs je izjavio kako je njegovo mišljenje da se natječaj mora poštovati do kraja. Nećemo ulaziti u razloge zbog čega je on poništen. On je samo poništen, a ne ukinut. Dakle, postoji varijanta da se jednoga dana raspiše novi natječaj za voditelja ERS-a. Vjerujem da će se to i dogoditi. Moja uloga je da sam savjetnik premijera i osoba koja bi trebala pomoći da se brže krene u reformske procese.

Ministrica je odgovarala i na pitanja o Borisu Jokiću, organizacijskoj strukturi u procesu reforme i dr.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!