12:53 / 10.06.2019.

Autor: HRT/Hina

Divjak: Sa svojim timom planiram provesti sva četiri reformska procesa

-

-

Foto: - / -

Eksperimentalni program cjelovite kurikularne reforme "Škola za život" provodi se u 74 osnovne i srednje škole diljem Hrvatske.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je danas da su rezultati njezina rada kurikularna reforma i reformski procesi u općem obrazovanju, reforma strukovnog obrazovanja, relevantno visoko obrazovanje, poticanje izvrsnosti u znanosti te da sa svojim timom planira provesti ta četiri ključna reformska procesa.

Eksperimentalni program cjelovite kurikularne reforme "Škola za život" provodi se u 74 osnovne i srednje škole diljem Hrvatske, napomenula je Divjak, a od jeseni kurikularna reforma ulazi frontalno u sve škole, i to u I., V. i VII. razrede osnovnih škola, 1. razrede srednjih škola općeobrazovnih usmjerenja te obvezatne predmete državne mature u strukovne škole.

Podsjetila je da su u sklopu kurikularne reforme za edukaciju, opremu i udžbenike prvi put osigurane dvije milijarde kuna iz fondova EU-a, državnog proračuna te uz potporu Europske komisije strateškim reformama za razdoblje od 2017. do 2020.

Dodala je da je u sklopu priprema za frontalno uvođenje kurikularne reforme Ministarstvo svim osnovnim i srednjim školama koje se od jeseni uključuju u kurikularnu reformu isplatilo novac za nabavu opreme, didaktičkih sredstava i drugih pomagala, nastavnih sredstava, materijala potrebnih za praktične radove te priručnih materijala u vrijednosti od 43,341.600 kuna.

Doneseno je, istaknula je, 40 novih kurikula, čime su izvan snage stavljeni nastavni planovi i programi gimnazija stari čak 25 godina, te oni za osnovne škole koji su posljednji put mijenjani prije 13 godina.

Prema riječima ministrice Divjak, najveća edukacija učitelja u povijesti Hrvatske okupila je više od 32.000 sudionika, a tijekom siječnja i veljače održano je oko 1000 jednodnevnih stručnih usavršavanja za sve učitelje i nastavnike svih nastavnih predmeta na županijskoj i lokalnoj razini.

Naglasila je i da su prihvaćene izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koje su omogućile uvođenje kurikularne reforme u sve škole, nagrađivanje učitelja i ostalih zaposlenih u školama na temelju rada na europskim projektima te zapošljavanje na temelju jasnih procedura.

Osigurano je i 20 milijuna kuna za one odgojno-obrazovne djelatnike koji sukreiraju kurikularnu reformu i izrađuju metodičke preporuke, napomenula je.

- Donesen je novi zakon o udžbenicima koji osigurava lakše školske torbe i više digitalne nastave, a roditeljima manje troškove nabave udžbenika - rekla je te dodala da se iz državnog proračuna osiguravaju udžbenici svim učenicima osnovnih škola.

Podsjetila je i kako je u ovoj školskoj godini informatika uvedena kao obvezni predmet u V. i VI. razrede osnovnih škola te dodala da će novi kurikul informatike biti uveden u sve razrede osnovnih škola i gimnazija.

Tijekom prošle nastavne godine opremljeno je 218 prioritetnih škola u što je uloženo 10 i pol  milijuna kuna, a za opremanje ostale 673 škole dodijeljen je iznos od 26 milijuna kuna, istaknula je Divjak.

Ocijenila je i kako se praćenje i vrednovanje, evaluacija, kontinuirano provodi i javno objavljuje, kao i svi rezultati. Istaknula je da je donesena Mreža regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju i 25 strukovnih škola, imenovani su regionalni centri kompetentnosti, čime je za strukovne škole osigurano više od 1,2 milijarde kuna iz fondova EU-a.

Podsjetila je i na model hrvatskoga dualnog obrazovanja i eksperimentalni program "Dualno obrazovanje". Od školske godine 2018./2019. provodi se eksperimentalni program dualnog obrazovanja za kvalifikacije prodavač, staklar, dimnjačar i kozmetičar u 11 škola, dodala je.

Smatra da je projektu "Modernizacija sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja", vrijednom oko 233 milijuna kuna, cilj modernizirati strukovno obrazovanje te razviti nove strukovne kurikule s jakom poveznicom i potrebama tržišta rada.

Ocijenila je da su izmjene i dopune Zakona o hrvatskome kvalifikacijskom okviru uvele razlikovanje, ali i spriječile diskriminaciju stručnih studija.

Potpisan je Granski kolektivni ugovor za zaposlenike u sustavu znanosti i visokog obrazovanja te je napomenula kako je za podizanje atraktivnosti STEM studija i motiviranje studenata za upis u STEM područja iz strukturnih fondova osigurano 180 milijuna kuna za petogodišnje razdoblje.

Potpisan je, naglasila je, sporazum o pridruženom članstvu Hrvatske u CERN-u te sporazum o pridruživanju Europskoj svemirskoj suradnji u mirnodopske svrhe.

Podsjetila je i da su povećana sredstva za znanost u državnom proračunu za 15 posto za ugovorno financiranje znanstvene djelatnosti, 17 posto za doktorande, 6 posto za projekte Hrvatske zaklade za znanost, 10 posto za hladni pogon javnih instituta, a osigurano je i novih 7 milijuna kuna za poticanje projekata Obzor 2020.

Na upit da komentira prikupljanje potpisa u Saboru za smjenu, ministrica je poručila da se ona bori protiv sumnjivih ideologija i privatnih interesa.

Na upit ima li potporu predsjednika Vlade za svoj rad, Divjak je odgovorila kako su svi reformski projekti projekti Vlade Republike Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!