16:30 / 06.07.2018.

Autor: M.M./Hina

Divjak: Skandalozna tužba suradnika U ime obitelji

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Skandalozna tužba Ustavnome sudu suradnika U ime obitelji da se informatika ne uvede u hrvatske škole na tragu je nastojanja da se svima ne pruži prilika da imaju jednake šanse, a RH posljednja u Europi uvodi informatiku kao obvezan predmet, ocijenila je ministrica Divjak.
Skandalozna tužba Ustavnome sudu suradnika U ime obitelji da se informatika ne uvede u hrvatske škole na tragu je nastojanja da se svima ne pruži prilika da imaju jednake šanse, a Hrvatska posljednja u Europi uvodi informatiku kao obvezan predmet, ocijenila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Ministrica Divjak posjetila je III. gimnaziju u zagrebačkoj Kušlanovoj ulici u sklopu projekta "Škola za život". Nakon posjeta u izjavi novinarima osvrnula se i na tužbu Ustavnom sudu koju je u lipnju ove godine podnio suradnik udruge "U ime obitelji" dr. med. Tomislav Gojmerac, pedijatar, potpredsjednik Centra za prirodno planiranje obitelji i suradnik te udruge na projektu "Roditelji odlučuju o odgoju svoje djece".

Gojmerac je podnio prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti odluke ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak o uvođenju informatike kao obveznog predmeta od rujna u škole. Pritom se pozvao na odluku Ustavnoga suda iz 2013. kojom je ukinuta odluka o uvođenju kurikuluma zdravstvenog odgoja, smatrajući da se ta odluka Ustavnoga suda u cijelosti može primijeniti i na ministričinu odluku o uvođenju kurikuluma informatike.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo zbog posjeta III. gimnaziji što je, rekla je, još jedna potvrda da pripreme za uvođenje eksperimentalnoga programa kurikularne reforme idu prema planu i čestitala je ravnateljici III. gimnazije, svim profesorima i učiteljima, učenicima i suradnicima na pripremama.

Ali, istaknula je, moram priznati da osjećam ogromni pritisak, kako osobno, a tako i moj tim u ministarstvu, vezano uz različite laži koje se javljaju u medijima i pritiske ekstremnih skupina koje zapravo žele zadržati naše škole i obrazovanje u tamnici, možda čak ne 19. stoljeća, nego srednjega vijeka.

Divjak je podsjetila da neki udžbenici iz informatike u hrvatskim školama datiraju iz 1994., te da više od 80 posto svih građana Republike Hrvatske podržava uvođenje obvezne informatike, a više od 70 posto podržava i cjelovitu kurikularnu reformu i eksperimentalno uvođenje kurikularne reforme.

Ministrica Divjak najavila je da se tijekom idućega tjedna očekuju i eksperimentalni udžbenici za sve predmete osim za tri predmeta u sedmim razredima osnovnih škola.

Sve ide prema planu, a svi oni koji su bili 'nevjereni Tome' i sumnjali da ćemo stići obaviti sve pripreme drago mi je da ih možemo razuvjeriti, izjavila je ministrica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!