13:03 / 22.04.2020.

Autor: M.M./HRT

Divjak: Sutra odluka o povratku u škole

Foto: Josip Regovic/PIXSELL, arhiva

Foto: Josip Regovic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da nitko neće tjerati djecu u školu te da odluka o tome bude na roditeljima.
Epidemiolozi su pripremili plan pa bi se nakon sutrašnje sjednice Vlade trebalo znati na koji će se način i kojom dinamikom popuštati mjere.

Među prvima, na redu bi bila uspostava međugradskog prometa.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je da je usvojena odluka o provedbi državne mature, a očekuje se odluka o postupnom povratku učenika u škole, koja će, barem u početku, počivati na načelu da nitko neće djecu tjerati da se moraju vratiti u školu.

Profesor Josip Matković iz Osnovne škole "Vinka Žganca" u Zagrebu rekao je gostujući u emisiji Zajedno za zdravlje da je najveći problem izolacija i nedostatak društva.

- Meni, a i učenicima nedostaju žive komunikacije, rekao je te izrazio bojazan da će se ova situacija odraziti na mentalno zdravlje i učenika i profesora.Divjak: Ministarstvo spremno prilagoditi se trenutnim uvjetima

Ministrica Divjak sudjelavala je na online sjednici Senata Sveučilišta u Rijeci, poručivši maturantima i roditeljima da je ministarstvo spremno prilagoditi se trenutnim uvjetima i pomoći im, izvijestilo je Sveučilište.

Tema je bila provedba postupka upisa u novu akademsku godinu 2020./2021. i završetka akademske godine 2019./2020. u kontekstu izvanrednog stanja izazvanog pandemijom koronavirusa.

Divjak je istaknula da je cilj Ministarstva održavanje obveznih predmeta državne mature najvjerojatnije u terminu od 6.do 29. lipnja, s preporukom da se održe obvezni predmeti, a izborni ne, ali da se u obzir uzmu ocjene iz srednje škole, priopćeno je.

Naglasila je kako ministarstvo stoji na raspolaganju za pitanja prilagodbe ECTS bodova, savjetom, ali i informacijama na koji način to rješavaju druge države.

Prijedlog minstarstva je da se umjesto apsolutnih iznosa ECTS-a, primjerice 55 ECTS  bodova ostvarenih u prethodnoj akademskoj godini, upotrebljavaju relativni udjeli u maksimalnim iznosima ECTS-a koje je moguće ostvariti na nekom studijskom programu u ovoj akademskoj godini.

Na taj način bi se uzelo u obzir specifičnosti pojedinih studijskih programa i izašlo u susret studentima u izvanrednim okolnostima, kazala je ministrica.

Divjak je, osvrćući se na odluku Vlade o ograničavanju korištenja proračunskih iznosa, zamolila za odgovornost i maksimalnu štednju.

Ograničenje iznosa za sveučilišta konkretno znači zabranu zapošljavanja i napredovanja na sveučilištima i sastavnicama te obustave javnih nabava.
Istaknula je da je stav ministarstva da se EU projekti moraju nastaviti, kao i zapošljavanje i napredovanje na tim projektima. Ostala napredovanja nisu izvjesna u sljedećih nekoliko mjeseci, a prednost će dobiti samo zapošljavanje znanstvenika povratnika, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!