19:28 / 10.05.2018.

Autor: M.M./Hina

Divjak: Svi članovi povjerenstva podupiru Akcijski plan obrazovanja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Posebno stručno povjerenstvo doradilo je Akcijski plan provedbe Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, te je dobio potporu svih članova Povjerenstva, izjavila je ministrica Divjak.
Posebno stručno povjerenstvo na današnjoj sjednici doradilo je Akcijski plan provedbe Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, te je dobio potporu svih članova Povjerenstva, izjavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Nakon korekcija Akcijski plan bit će upućen u daljnju proceduru, što znači da ga Ministarstvo upućuje prema Odboru za odgoj i obrazovanje Hrvatskoga sabora, dodala je. Naglasila je da je najveći broj dorada u Akcijskom planu bilo u provedbenom dijelu, odnosno u pitanju tko sve sudjeluje u provedbi. Nisu se mijenjale mjere u akcijskom planu koji je bio u javnoj raspravi, samo su bolje formulirane neke aktivnosti, rekla je ministrica Divjak.

Izvijestila je članove Povjerenstva i o aktivnostima vezanim uz početak Eksperimentalnoga programa "Škola za život" te o statusu kurikularne reforme, edukaciji nastavnika, eksperimentalnim udžbenicima te prikupljanju interesa 11 nakladnika za 150 udžbenika koji imaju digitalnu komponentu.

Izvijestila je i o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi što ga je Vlada uputila u saborsku proceduru.

Tim se zakonom, naglasila je, definira svrha, ciljevi i struktura te način donošenja kurikularnih dokumenata vezanih uz kurikularnu reformu sustava odgoja i obrazovanja.

Zakonom se omogućuje povećanje plaće od 30 posto učiteljima koji sudjeluju u projektima Europske unije koji se provode u školama, rekla je.

Izmjenama i dopunama otvara se mogućnost da se iz državnog proračuna osiguraju sredstva za potrebe obnove oštećenih ili izgradnju novih građevina školskih ustanova, sukladno programima Vlade te raspoloživim sredstvima u državnom proračunu i za rashode za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju školskog prostora te opremanje školskih ustanova u slučajevima nedovoljne sigurnost i ugroze života i zdravlja učenika škole.

Uvodi se i temelj za vrednovanje kandidata pri zapošljavanju u školske ustanove što će pridonijeti unaprjeđenju kvalitete, istaknula je Divjak, dodavši kako se unaprjeđuju postupci donošenja novih programa, upisa učenika i izricanje pedagoških mjera. Po ministričinim riječima zakon uvodi i mogućnost da se profesorima koji ne žele odustati od propisanoga smanjenja satnice od dva sata povećaju plaće za 4 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!