13:19 / 17.07.2020.

Autor: B.A./HRT

Divjak: U 15 dana zaražena 72 učenika

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Divjak poručuje da treba svima osigurati pravo na obrazovanje, a ne samo onima koji će smjeti biti u školama.
Od 26. lipnja do 10. srpnja, u 15 dana, zaražena su 72 učenika u dobi od 6 do 18 godina, što znači da bi 70 razreda bilo u samoizolaciji da je trajala nastava u školama, objavila je danas ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.Divjak je u objavi na Facebooku danas navela da je treći dan u samoizolaciji i cijelo vrijeme radi na daljinu.

Govoreći o trendovima za sljedeću godinu, rekla je da se samo u jednom polugodištu može očekivati 50.000 ljudi u samoizolaciji, i to ako situacija ne bude gora nego sada. Među njima će biti tisuće učenika, studenata i nastavnika koji će barem dva tjedan provesti kod kuće.

Divjak poručuje da treba svima osigurati pravo na obrazovanje, a ne samo onima koji će smjeti biti u školama.

- Naime, nije vjerojatno da će svi moći biti u učionicama, što zbog prostornog ograničenja kako bi se osigurao potreban razmak, a što zbog toga što će mnogi učenici i nastavnici zbog samoizolacije trebati ostati kod kuće. Očekujemo da kod kuće ostanu i cijeli razredi, napisala je, dodavši da je mješoviti model iz Akcijskog plana provedbe nastave na daljinu ujedno onaj za koji se treba pripremati na svim razinama obrazovanja.

- Dva su temeljna pitanja koja si trebamo postaviti: - Kada imamo epidemiološka ograničenja, tko će imati prioritet da bude u školi ili na visokom učilištu? - Kako će učiti oni koji trenutačno nisu u školi ili na visokom učilištu, a nisu bolesni? Neki od mogućih odgovora na prvo pitanje opisani su u Akcijskom planu - provjerite ih, ali sigurno postoje i drugi pa podijelite svoja razmišljanja o tome. Drugo pitanje ima samo jedan odgovor: nastava na daljinu treba ići dalje, rekla je Divjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!