21:04 / 24.04.2019.

Autor: HRT/Hina

Divjak: U kurikularnu reformu uloženo oko 2 milijarde kuna

-

-

Foto: - / -

U Zagrebu su se okupili učitelji, stručni suradnici i ravnatelji koji sudjeluju u eksperimentalnom programu "Škole za život".
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako je tijekom posljednje tri godine u kurikularnu reformu obrazovanja uloženo oko 2 milijarde kuna, što je u prosjeku 1,5 milijuna kuna po školi za edukaciju, udžbenike i opremu.

Divjak
je to rekla na Nacionalnom stručnom skupu sudionika eksperimentalnog programa Škola za život koji je, u organizaciji resornog ministarstva, okupio ravnatelje, nastavnike i suradnike iz 74 škole sudionice  programa.

- Po školi u Hrvatskoj uložili smo preko 1,5 milijuna kuna u tri godine. Eksperimentalne škole su dobile nešto i predujma, a bit će još ulaganja u opremu, edukaciju i udžbenike, kazala je ministrica dodavši da ne treba zaboraviti da je sustav osnovnog i srednjeg obrazovanja bio zapušten te da se u njega dugo vremena nije ulagalo. Upitana je li u škole došla sva potrebna oprema za provedbu reforme, ministrica je pojasnila da je u škole došla kompjutorska oprema, te da će tableti i ostalo što je bilo u javnoj nabavi doći kroz dva tjedna.

- Ono što se tijekom javne nabave posebno naručivalo, sada stiže u škole i bit će kroz sljedećih tjedan ili dva kompletirano, izjavila je Divjak. Zadovoljna je, kazala je, jer se može susresti s ljudima koji su sukreirali kurikularnu reformu. Dodala je i da sada, pri završetku eksperimentalnog programa te uoči uvođenja cjelovite reforme u sve osnovne i srednje škole u rujnu ove godine, još uvijek ima pitanja ali i povratnih poruka.

- Ima ljudi koji su u eksperimentalnom programu radili i davali povratne informacije u smislu pozitivnih ali i negativnih stvari koje još moramo popraviti. Treba slušati i kritike i razlučiti što je od toga kritika, a što je kritizerstvo", zaključila je.

Kada je riječ o reformi visokog obrazovanja, Divjak je pojasnila kako je ta reforma nešto drugačija zbog autonomije sveučilišta. Istaknula je, međutim, da je u tijeku završetak novog zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, a da su snažan reformski instrument sami programski ugovori.

- S većinom sveučilišta završavamo programske ugovore, a nagalsak im je na relevantnosti obrazovanja, odgovore na potrebe tržišta rada i općeniti doprinos obrazovanja u društvu, izjavila je.

Na nacionalnom stručnom skupu, u Košarkaškom centru Dražena Petrovića predavanja su, uz resornu ministricu, održale i  međunarodne stručnjakinje Carolyn Robson i Albena Spasova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!