21:45 / 23.07.2018.

Autor: HRT

Divjak: U nekim školama oprema ima muzejsku vrijednost

-

-

Foto: - / -

Gošća Teme dana bila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.
Dvadeset i pet strukovnih škola diljem zemlje, milijardu kuna iz EU fondova, pet godina trajanje projekta. To su osnovne brojke koje bi trebale označiti veliki iskorak za strukovno obrazovanje u Hrvatskoj. Gošća Teme dana bila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Imamo dva fonda iz kojih uzimamo sredstva. Jedan fond namijenjen je infrastrukturi, gradnji, dogradnji, opremanju laboratorija, praktikuma, a drugi fond je više za razvoj vještina, razvoj novih programa, edukaciju učitelja, mentora..., rekla je ministrica Divjak, dodavši da neke škole imaju opremu koja ima muzejsku vrijednost.

Istaknula je da je obuhvaćeno pet područja (turizam i ugostiteljstvo, elektrotehnika i računarstvo, poljoprivreda, zdravstvo i strojarstvo). Osim broja bodova prema kvaliteti prijava kod odabira škola, uzet je u obzir i broj učenika u pojedinom sektoru, ali i regionalna rasprostranjenost.

Kroz period od pet godina oni trebaju razviti nove strukovne programe, programe cjeloživotnog obrazovanja, povezati se s poslodavcima, međusobno povezivanje strukovnih škola pojedinog sektora u susjednim županijama i to bi im trebalo osigurati kroz pet godina samoodrživost. Sigurna sam da će većina osigurati, rekla je ministrica.

MZO: 25 strukovnih škola odabrano za regionalne centre kompetentnosti

Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru zahvalio je ministrici Divjak i pomoćniku Vladi Prskalu te istaknuo da su oni u proteklih godinu dana učinili nešto o čemu oni govorimo 20-ak godina - da imamo sustav strukovnog obrazovanja koji nije po mjeri našeg učenika niti našeg tržišta rada. U proteklih godinu dana oni su napravili iskorak u smjeru da je strukovno obrazovanja konačno postalo prioritet u RH. Ti centri kompetentnosti bit će ona klica boljeg i funkcionalnijeg strukovnog obrazovanja u budućnosti. To su centri koji će oko sebe povezivati ne samo srednje škole već i osnovne, visoka učilišta, gospodarstvo. Pred nama je veliki posao, rekao je Tomčić, te dodao da je imenovanje njegove škole malo priznanje, ali ogromna odgovornost jer je svjestan što ih čeka u idućih pet godina.

Ministrica Divjak osvrnula se i na državnu maturu i kritike da je ovogodišnja matura bila najlošija ikada. Ovisi kako gledate. Ove godine puno je više učenika nego ranijih godina palo na hrvatskom jeziku, jer se razdvojio esej od ispita. Dok su rezultati iz matematike bili bolji nego ranijih godina.

Osvrnula se i na pilot projekt 'Škola za život' koji kreće na jesen. Rekla je da je sve spremno i da se sve radi prema planu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!