Divjak: U škole samo oni koji zadovoljavaju upute epidemiologa

29.04.2020.

11:23

Autor: B.A./HRT/Hina

default error photo
Vrtići i osnovne škole za niže razrede otvaraju se 11. svibnja, u sklopu treće faze popuštanja mjera uvedenih zbog koronavirusa.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak danas je rekla da se u školske klupe vraćaju samo oni učenici koji zadovoljavaju upute epidemiologa.

- One su dosta ograničavajuće, rekla je Divjak.

Evo kako će izgledati povratak u škole, frizerske salone i crkve

To se, među ostalim, dodala je, odnosi na učenike koji imaju respiratorne probleme, koji su to jutro imali temperaturu, kojima netko u obitelji ima takvih problema, koji imaju autoimune bolesti...

Vrtići i osnovne škole za niže razrede otvaraju se 11. svibnja, u sklopu treće faze ublažavanja mjera uvedenih zbog koronavirusa.

Divjak je rekla da su jučer od HZJZ-a dobili nacrt preporuka koje su proučili, a jutros su održali sastanak kako bi utvrdili koje su još nejasnoće i što treba doraditi da bi upute bile jasnije.

- Sutra se očekuje i objava tih preporuka, kao i naših uputa školama, rekla je Divjak.

Sutra će nakon objave održati virtualni sastanak s ravnateljima i osnivačima kako bi se škole u sljedećih tjedan dana mogle pripremiti.

Na pitanje bi li ona poslala svoju djecu u školu odgovorila je da nije u toj situaciji.

- Ali vam moram reći sljedeće: ako moje dijete ne bi imalo ovih problema koji su tamo nabrojeni, ako bi škola postupila po svim uputama, a ja morala raditi, da, odgovor bi bio - dijete bi bilo u školi, rekla je Divjak.

Komentirajući situaciju u Filozofskom fakultetu u Zagrebu, nakon što je Senat Sveučilišta uskratio suglasnost na prijedlog programa predloženog dekana Nevena Jovanovića, Divjak je rekla da su od tog fakulteta dobili zahtjev za upravni nadzor koji će i provesti, a nakon provjere dati svoj službeni sud.

Dodala je da u akademskoj zajednici temelj za donošenje odluka mora biti akademska rasprava.

- Ovako, kako se meni čini, kao nekome tko zna kako funkcionira akademska zajednica, taj princip akademske slobode koji podrazumijeva akademsku raspravu ovdje nije stavljen u funkciju, rekla je Divjak.

Most: Vlada mora dati jasne preporuke o povratku u škole

Saborski zastupnici Mosta u srijedu su upozorili da Nacionalni stožer civilne zaštite i Vlada nisu donijeli jasne preporuke o povratku učenika u škole 11. svibnja i osudili prebacivanje odgovornosti ministrice obrazovanja Blaženke Divjak na roditelje.

Djeci bi trebao biti omogućen povratak u školske klupe. Na koji način će biti omogućen prijevoz djece iz udaljenih mjesta, na koji način i koja osoba će u školi mjeriti djeci temperaturu, kako će učitelji biti zaštićeni i je li im ponuđena adekvatna oprema. Bilo je nekoliko proboja virusa u zdravstvene ustanove, slijedi li to i u školama, pitala je Sonja Čikotić na konferenciji za novinare.

Zabrinuti su, napomenula je, jer su odgovori na ta pitanja trebali prethoditi odluci Vlade, sa stručnim podlogama na kojima bi se temeljila odluka o povratku djece u školu.

Izrazito je neprihvatljiva izjava ministrice Blaženke Divjak da se gospodarstvo mora pokrenuti, a djeca moraju ići u škole kako bi roditelji mogli ići na posao.

Neozbiljno je odluku prebacivati na roditelje koji nemaju ni desetinu informacija koje imaju resorna ministrica i Nacionalni stožer. Želimo da se ta situacija što prije riješi jer nije riječ o izletu u Samobor, o čemu roditelji mogu odlučiti, naglasila je Čikotić.

Marko Sladoljev ističe da je puno pitanja, a jako malo odgovora oko povratka djece u školu.

- Školu u kojoj sam radio pohađa tisuću učenika, od čega ih je 500 u nižim razredima, radi u tri smjene i pitam ministricu zna li da u Zagrebu postoje takve škole. Riječ je o vrlo malom prostoru i roditelji me svakodnevno pitaju što će biti ako se djeca budu vratila u škole, kaže Sladoljev.

Za tu situaciju, po njemu, odgovoran je gradonačelnik Milan Bandić, jer roditelji pišu peticije da se izgradi nova škola ili dogradi postojeća.

- Ministricu i gradonačelnika pozivam da svoja ega i lažna politička prepucavanja ostave sa strane, da dogovore najbolji model za djecu i roditelje u epidemiji jer ne mogu vjerovati da ne mogu naći zajednički jezik oko tako važnog pitanja kao što je povratak u škole, rekao je Sladoljev.

Nacionalni stožer mora donijeti odluku hoće li se djeca vratiti u škole ili će nastaviti s online nastavom. Nijedan roditelj ne želi da mu dijete dobije koronavirus i struka je ta koja treba otkloniti strah, poručili su zastupnici Mosta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!