11:36 / 18.05.2020.

Autor: I.D./Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Divjak: Uz zimski i ljetni, učenici će imati još i tri kraća odmora

Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL

Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nastava će trajati od 7. rujna do 21. lipnja. Učenici će uz zimski i ljetni odmor imati još tri kraća - početkom studenog, potkraj veljače i početkom travnja.
Uoči kraja školske godine sve su zemlje Europske unije suočene s istim pitanjima - kako osigurati kontinuitet vrednovanja i ocjenjivanja te kako organizirati završne ispite, odnosno maturu?

U škole se vraća i dio učenika srednjih strukovnih škola

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak predsjedala je danas u Zagrebu u NSK trećom videokonferencijom ministara obrazovanja o utjecaju pandemije na obrazovne sustave.

Divjak je na videokonferenciji rekla da se razmatra povećanje broja učenika nižih razreda osnovnih škola u učionicama i da među prioritetima nije povratak ostalih učenika i studenata u škole i na fakultete.

- Razgovaramo s HZJZ-om da se možda ipak omogući i više učenika u razredu, rekla je ministrica Divjak po završetku videokonferencije s europskim kolegama.

- S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, škole su te koje trebaju preuzeti brigu o obrazovanju učenika u nižim razredima osnovne škole, pojasnila je Divjak i dodala:

- U većini zemalja EU-a u razredu je do 15 učenika. Najviše ih je u Austriji, gdje ih može biti 18, a u Hrvatskoj ih može biti do devet.
Otvaranje viših razreda osnovne škole, srednjih škola i svih fakulteta zasad nisu prioriteti.

Kaže da su u Hrvatskoj prioriteti otvaranje vrtića, otvaranje razredne nastave, provođenje državne mature i odrađivanje praktične nastave u srednjim školama i na visokim učilištima. Europski ministri složili su se da je potrebno osigurati mješovit model nastave u budućnosti, onaj u školama i na fakultetima te onaj na daljinu.

- Njemačka koja početkom srpnja preuzima predsjedanje Vijećem EU-a stavit će naglasak na digitalizaciju obrazovanja, istaknula je Divjak.

Kalendar za novu školsku godinu

U Narodnim novinama u ponedjeljak je objavljen kalendar za novu školsku godinu, a ministrica kaže da on odgovara izazovima nastave na daljinu.

Nastava će trajati od 7. rujna do 21. lipnja. Učenici će uz zimski i ljetni odmor imati još tri kraća - početkom studenog, potkraj veljače i početkom travnja.

- Više manjih raspoređenih odmora omogućava i bolju koordinaciju i bolje održavanje nastave na daljinu, rekla je ministrica Divjak.

Dvadesetak država članica održat će nacionalne završne ispite državne mature uz određene korekcije i redukcije u sadržaju i broju ispita. I, naravno, ono što je važno, da se stalno šalje poruka da sveučilišta i institucije visokog obrazovanja moraju biti svjesni ove situacije i prilagoditi svoj sustav upisa, kazala je ministrica Divjak.

Ni u vrijeme pandemije ne smije se odustati od obrazovanja, kazala je ministrica Blaženka Divjak u ponedjeljak uoči videokonferencije s europskim kolegama s kojima će razgovarati o otvaranju škola i završnim ispitima. 

- Teško je, ima puno prilagodbi, ali ne smije se odustati od obrazovanja ni u ovakvim okolnostima, rekla je ministrica Divjak.

Glavne točke virtualnog sastanka: otvaranje škola i završni ispiti

Članice EU-a većinom su otvorile vrtiće, niže razrede osnovne škole ili omogućile učenicima završnih razreda srednje škole i studentima da odrade zadatke koje nisu u mogućnosti odraditi online, podsjetila je Blaženka Divjak. 

U Hrvatskoj su prošli ponedjeljak otvoreni vrtići i niži razredi osnovnih škola. 

- Nije bio veliki odaziv, ali sve se odradilo sukladno preporukama HZJZ-a, rekla je ministrica. 

Preporuke su pripremljene za prva dva tjedna nastave. Kategorija učenika koji idu u škole neće se mijenjati i provodit će se ograničene aktivnosti vezane uz praksu u srednjim školama i na fakultetima, kaže ministrica. 

Eventualne nove preporuke za sljedeći tjedan tek se trebaju raspraviti. 

- Očekujem određene korekcije mjera u smislu olakšavanja mjera u skladu s tim kako su postupile i druge europske države, ali je za sada još prerano o tome govoriti.

U Hrvatskoj će se ispiti za obavezne predmete državne mature održati od 8. do 29. lipnja, a ministrica je već najavila da ispiti neće obuhvaćati gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda srednje škole.

Učitelji posljednja dva mjeseca nisu mogli pristupiti polaganju stručnog ispita, ali Divjak kaže da se "ta mogućnost sada otvara i s tim će se nastaviti".

- Ova dva mjeseca ne ulaze u onaj rok koji je bio zadan za one koji trebaju polagati stručne ispite, jer te mogućnosti u ta dva mjeseca nije bilo, rekla je Divjak. 
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!