19:10 / 02.12.2019.

Autor: HRT

Divjak za Dnevnik HTV-a: Zdravi kompromis Vlade i sindikata obrazovanja

-

-

Foto: - / -

Ministrica je rekla kako se radi o zdravom kompromisu u smislu da je prepoznat i složenost poslova učitelja i nastavnika i s druge strane da se vodilo računa o mogućnostima proračuna.
Nakon završetka štrajka učitelja i nastavnika, slijedi nadoknada izgubljene nastave. Kada će i kako škole nadoknaditi 16 izgubljenih dana jedno je od pitanja na koje je, ekskluzivno za središnji Dnevniku HTV-a, odgovarala  ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Postignut kompromis Vlade i sindikata 

Ministrica je rekla kako se radi o zdravom kompromisu u smislu da je prepoznata složenost poslova učitelja i nastavnika, a i da se vodilo računa o mogućnostima proračuna. 

Naglasila je kako se napravilo najviše što se moglo. Navodi da je to posebno važno jer se povuklo pitanje složenosti poslova glede koeficijenata.

- To je vezano uz same reformske procese, zato što reforma sa sobom nosi veće zahtjeve s obzirom na učitelje i nastavnike. Za godinu dana učitelji i profesori dobit će od 800 do 900 kuna. To uračunava i rast osnovice i porast koeficijenata. Plaća profesora i nastavnika za godinu, godinu i pol bit će 8.000 kuna, naglasila je ministrica.

Kazala je i da je "adresiranje povećanja koeficijenata bilo važno zato što se reformom u prvi plan stavlja i povećanje složenosti poslova te se adresira i dugogodišnje zaostajanje koje je postojalo u vezi s koeficijentima".Smatra da se radi o ponudi koju se treba objeručke prihvatiti. 

Istaknula je kako će se dani provedeni u štrajku platiti.

- Štrajk se mora nadoknaditi na način da će jedan dio praznika biti proveden na nastavne dane, jedan dio na nenastavne dane i da će se oko tjedan dana produžiti školska godina. Na taj će se način ispuniti obveza od 175 nastavnih dana, odnosno 160 za maturante, rekla je i dodala kako nadoknade neće biti plaćene. 

- Što se tiče maturanata, sve će se stići, naglasila je.

Istaknula je kako vidi svoju odgovornost što se nakon nekoliko destljeća ušlo u sveobuhvatnu reformu obrazovanja te da se stavio naglasak i na promjenu kurikuluma, ali i na promjenu načina rada u školama.

- Promjena rasta ugleda učitelja u društvu je dio procesa, istaknula je ministrica.

Na konstataciju da je oporba zahtijevala njezinu ostavku, rekla je kako je to jeftino politikanstvo.

- Što se tiče moga rada, od početka je bilo jasno kako sam ja na poziciji ministrice zato što se zalažem za reformske procese kako u obrazovanju, tako i u znanosti i mislim da oko toga nema dileme, naglasila je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!