19:09 / 02.10.2019.

Autor: Sunčica Findak/HRT

Divjak: Za prolaz iz hrvatskog ne treba pozitivna ocjena iz eseja

Ilustracija, foto: Borna Filic/PIXSELL

Ilustracija, foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ovogodišnji rezultati državne mature bili su najlošiji do sada. Uz matematiku, za maturante je noćna mora bio i ispit iz hrvatskog jezika, a posebno pisanje eseja.
Ovogodišnji rezultati državne mature bili su najlošiji do sada. Uz matematiku, za maturante je noćna mora bio i ispit iz hrvatskog jezika, a posebno pisanje eseja. Nasreću, već ovogodišnja generacija maturanata može malo odahnuti jer za esej neće biti posebnog praga prolaznosti. To znači da maturanti više neće morati dobiti pozitivnu ocjenu i iz eseja i iz testa da bi prošli hrvatski jezik.

- Konačni rezultati mature - čak 8748 negativnih ocjena iz hrvatskog i matematike
- Zašto su loši rezultati na državnoj maturi? 
- Boras: Državna matura možda nije potrebna 

Više od 1000 predanih praznih papira na pisanju eseja, što je automatski značilo i jednako toliko padova na ljetnom roku mature, bio je alarm na uzbunu i propitivanje što i kako dalje s ispitima. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je prelomila - esej će postati sastavni dio ispita iz hrvatskog jezika.

Kazala je da je dobro da esej bude poseban, izdvojeni dio, jer nema pouzdanog instrumenta kojim se on ocjenjuje. Napominje i da je mala vjerojatnost da netko preda prazan papir i prođe hrvatski jezik.

Velike izmjene tek se očekuju. Probna matura bit će 2021., a potpuno redizajnirana i temeljena na novim kurikulima - 2022. godine. Ministrica je izjavila i da se razmatra da se državna matura provodi on line.

Da je o državnoj maturi, kao ulaznici na fakultete riječ, nedavno se izjasnio i rektor zagrebačkog Sveučilišta otkrivši da je to bila tema i rektorskog zbora. Smatra da ima mnogo propusta u provođenju.

- Bogme smo ozbiljno razgovarali treba li rezultate državne mature zbog manipulacija prihvatiti kao ulaz na pojedine fakultete, kazao je Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Ministrica pak odgovara da nema riječi ni o kakvim manipulacijama, a posebno da se matura ne bi priznavala pri upisu na fakultete.

- Državna matura je osigurala ulaz na visoka učilišta na temelju jednakih kriterija za sve i to je dobar antikorupcijski alat, kazala je i dodala da su sve ideje dobrodošle, bolje nego - kritike bez pokrića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!