15:56 / 24.10.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

Divjak: Zakon o udžbenicima u skladu s kurikularnom reformom

-

-

Foto: - / -

Prijedlog Zakona o udžbenicima i ostalim obrazovnim materijalima u osnovnim i srednjim školama prati kurikularnu reformu, kazala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da Prijedlog Zakona o udžbenicima i ostalim obrazovnim materijalima u osnovnim i srednjim školama prati kurikularnu reformu apostrofirajući neke njezine zacrtane ciljeve.

- "Nižim razredima propisano 3 kg udžbenika, a starijima više" 

"Prijedlog Zakona o udžbenicima i ostalim obrazovnim materijalima u osnovnim i srednjim školama prati kurikularnu reformu tako da posebno apostrofira neke zacrtane ciljeve. Prije svega autonomiju učitelja i škola u odabiru načina poučavanja, a onda i materijala koje će pritom koristiti", rekla je ministrica novinarima uoči saborske rasprave o prijedlogu zakona.

Novi zakon, dodala je, "na neki način ograničava samovolju onih koji formiraju slobodnu cijenu udžbenika na tržištu pa se na taj način rasterećuje i kućni budžet jer smo definirali najvišu cijenu kompleta udžbenika po razredima".

S obzirom na brojne pritužbe na težinu školskih torbi, novim se zakonom omogućuje i kontrola mase udžbeničkih kompleta. "Tu smo slijedili preporuke Svjetske zdravstvene organizacije tako da obavezni udžbenici za, primjerice, prva četiri razreda ne smiju biti teži od tri kilograma", istaknula je Divjak.

Osim toga, zakonom se omogućuje transparentniji i jednostavniji rad povjerenstva za odabir udžbenika, pri čemu će njegovi članovi biti tajni kako se u procesu odabira udžbenika na njih ne bi moglo utjecati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!