14:03 / 14.02.2018.

Autor: HRT

Divjak: Zakonom jasno utvrditi što je to plagijat

-

-

Foto: - / -

Pošto je Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju donio neobvezujuće mišljenje po kojem su citati u doktorskom radu predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića "u najmanju ruku nekorektni", ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da je zakonodavni okvir prepreka da se stvari nazovu pravim imenom zbog čega u Hrvatskoj treba jasnije definirati što znači plagiranje.

Ministrica je u sjedištu HNS-a na predstavljanju online platforme za javno i potpuno transparentno praćenje procesa obrazovne reforme najavila da će u tom smislu napraviti sve da u novom zakonu o znanstvenoj djelatnosti i viskom obrazovanju položaj Odbora bude jasno definiran. Kazala je da joj je jako žao što je Ustavni sud osporio zakonski okvir, a sigurna je da će Hrvatski sabor prihvatiti zakonski okvir koji više neće dovoditi u pitanje odluke tog tijela.

Ustavni sud je u travnju prošle godine ukinuo mogućnost da Odbor odlučuje o pojedinačnim slučajevima kršenjima Etičkog kodeksa i zaključio da su za donošenje takvih mišljenja nadležni samo sveučilišta i fakulteti. Ministrica je rekla da nije vidjela dokumentaciju vezano za konkretan slučaj i da nije da njoj da prosuđuje o meritumu, no poručila je da njezino Ministarstvo zagovora politiku nulte stope tolerancije za bilo kakve nečasne radnje. Nije odgovorila na pitanje treba li predsjednik Ustavnog suda podnijeti ostavku.

Predsjednik Odbora za etiku i znanost u visokom obrazovanju Ivica Vilibić, potvrdio je jučer vjerodostojnost u medijima objavljenog mišljenja toga odbora u kojem se kaže da su citati u doktorskom radu predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića "u najmanju ruku nekorektni" čime je prekršio Etički kodeks. Predsjednik Ustavnog suda Šeparović izjavio je da je mišljenje Odbora za etiku i znanost u visokom obrazovanju pravno nepostojeće te da se protiv njega ne vodi postupak zbog plagiranja ni na Pravnom fakultetu niti na Sveučilištu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!