09:44 / 24.05.2018.

Autor: M.M./S.M./D.M./HRT

Divjak zatražila hitan sastanak pravnih službi - uputa o zapošljavanju branitelja na čekanju

-

-

Foto: - / -

Ministrica Divjak izjavila je kako uputa koju su dobile škole o zapošljavanju branitelja na mjestu ravnatelja ne predstavlja njezinu odluku, već pojašnjava postupak koji je propisan Zakonom o braniteljima.
S obzirom na nesuglasja sinergijskog efekta pravnih tumačenja dvaju Ministarstava, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak zatražila je za sutra hitan sastanak na razini pravnih službi oko tumačenja Zakona o braniteljima i Zakona o odgoju i obrazovanju vezano za postupke izbora ravnatelja. "Žao mi je zbog nastale situacije te molim škole da do daljnjeg ne primjenjuju poslani naputak te da pričekaju nove informacije", izjavila je ministrica za HRT.

Ministrica Blaženka Divjak ranije je izjavila da uputa koju su dobile škole o prednosti zapošljavanja nezaposlenih branitelja na mjestu ravnatelja u školama i učeničkim domovima ne predstavlja njezinu odluku, već pojašnjava postupak koji je propisan Zakonom o braniteljima. Riječ je o Zakonu o braniteljima koji je već šest mjeseci na snazi i koji propisuje odredbe za sve javne službe ili javne ustanove. S obzirom na to da se spominje Ustavni sud kao tijelo koje treba utvrditi ustavnost Zakona o braniteljima - ako taj Zakon sud ocjeni neustavnim, istog trenutka mijenjamo naputak školama, dodala je ministrica, koja je na službenom putu u Parizu. Divjak je rekla i da, što se tiče zapošljavanja obrazovnih djelatnika, Ministarstvo prvi put Zakonom o odgoju i obrazovanju, koji je trenutačno u Saboru, uvodi red u sustav zapošljavanja uvođenjem selekcijskog postupka, a koji će postupak učiniti transparentnijim i za ove slučajeve.

Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja još nema jedinstven stav

Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja još nema jedinstven stav oko ministričine upute prema kojoj nezaposleni branitelji imaju prednost pri zapošljavanju na mjestu ravnatelja škola, ali je predsjednica Udruge Suzana Hitrec izjavila da će tražiti sve mjere zaštite, što uključuje i Ustavi sud. Tom odredbom su uskraćena prava školskih ravnatelja, te se zaobilazi Zakon o odgoju i obrazovanju, kazala je Suzana Hitrec i dodala da je Udruga zatražila hitnu sjednicu saborskog Odbora za obrazovanje.Očitovalo se i Minisatarstvo hrvatskih branitelja

Odluku o izboru i imenovanju ravnatelja u školskom sustavu po kojoj prednost u zapošljavanju imaju hrvatski branitelji komentiralo je Mnistarstvo hrvatskih branitelja (MHB) i pri tom naglasilo odredbe Zakona o pravima hrvatskih branitelja po kojem sukladno posebnim pravnim propisima za određenu ustanovu, hrvatski branitelji imaju pravo prednosti samo pod jednakim uvjetima. Također, naglašava se kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja dopisom od 9. ožujka, od Ministarstva hrvatskih branitelja zatražilo očitovanje vezano uz primjenu Zakona o hrvatskim braniteljima u postupcima izbora i imenovanja ravnatelja školskih ustanova na koje se MHB očitovalo. Slijedom navedenog, postupke vezane za imenovanje na tzv. "mandatne funkcije" treba provoditi sukladno posebnim pravnim propisima za određenu ustanovu, a vodeći računa i o navedenim odredbama Zakona o hrvatskim braniteljima, ističe MHB.

MHB citira uputu koju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima: "U situacijama kada se na natječaj ravnatelja uz osobe koje ostvaruju prednost jave i osobe koje prednost ne ostvaruju, izbor ravnatelja obavlja se samo između osoba koje ostvaruju prednost pri čemu će se između osoba koje ostvaruju prednost izabrati osoba prema redoslijedu propisanom u članku 102. Zakona o braniteljima. Ako se dogodi da više osoba ostvaruje istu prednost prema propisanom redoslijedu, na sjednicama učiteljskog, nastavničkog ili odgajateljskog vijeća te drugih tijela izabrat će se jedna osoba koja ostvaruje prednost. U slučaju da se na natječaj uz osobe koje ne ostvaruju prednost, javi samo jedna osoba koja ostvaruje prednost uzet će se u obzir samo ta jedna osoba koja ostvaruje prednost." Iz očitovanja Ministarstva hrvatskih branitelja jasno proizlazi da se postupci vezani za imenovanje na tzv. "mandatne funkcije" trebaju provoditi sukladno posebnim pravnim propisima za određenu ustanovu, odnosno da hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i druge osobe iz Zakona imaju pravo prednosti samo pod jednakim uvjetima.

Medved: Samo omogućeno pravo prvenstva i na rukovodeća mjesta

Ministar branitelja Tomo Medved uoči sjednice Vlade rekao je da je Zakon prošao dva čitanja u Saboru i javnu raspravu i kako nema ništa sporno. Izmjena u odnosu na bivši zakon je utoliko što je ovdje omogućeno pravo prvenstva i na rukovodeća mjesta u odnosu na zakon koji je bio na snazi ranije, rekao je ministar Medved dodavši da se izbor ravnatelja odvija prema programu i pravilima Ministarstva znanosti i obrazovanja uvažavajući i uvjete koji su propisani zakonom o braniteljima. Za moguće tužbe koje najavljuju neke udruge, Medved kaže da svatko ima ustavno pravo podnositi tužbe. Naglasio je pritom da su dogovarali svaki članak zakona i da zakon treba tretirati u cijelosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!