18:12 / 20.09.2018.

Autor: Hina/HRT

Divjak zatražila očitovanje zbog propusta u dodjeli novca

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Više od 8000 korisnika socijalne pomoći nije primilo novac namijenjena za sufinanciranje školskih udžbenika.
Ministrica znanosti i obrazovana Blaženka Divjak izjavila je uoči sjednice vlade kako je zatražila očitovanje od nadležnih u Ministarstvu zbog propusta kojim više od 8000 korisnika socijalne pomoći nije primilo novac namijenjen za sufinanciranje školskih udžbenika, u iznosu od ukupno 4,5 milijuna kuna. 

"Radi se o greški jedne od uprava u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Ja sam danas tražila očitovanje s obzirom na to da se radi o odluci koja se donosi dugi niz godina i nije nešto novo. Vjerujem da ćemo unaprijediti taj proces", rekla je Divjak dodavši kako se ispričava roditeljima i djeci zbog tog propusta.

"Mi danas na Vladi donosimo baš tu odluku i ubrzat ćemo maksimalno tako da taj novac kroz tjedan dana sjedne na račune onih kojima je i potreban", najavila je ministrica.

Na upit hoće li netko biti kažnjen odgovorila je kako ona za taj propust preuzima odgovornost, ali i da bi u državnoj upravi trebalo bolje urediti sustave nagrađivanja i kažnjavanja.

"Ja kao ministrica preuzimam odgovornost jer je to moje Ministarstvo, ali stvarno se pokazuje da bi se sustav kažnjavanja i sustav nagrađivanja u državnoj upravi trebao puno jasnije i bolje posložiti", rekla je.

Jutarnji list objavio je u četvrtak kako više od 8000 korisnika socijalne pomoći nije primilo sredstva u ukupnom iznosu od oko 4,5 milijuna kuna namijenjena sufinanciranju školskih udžbenika. Novac za udžbenike za korisnike socijalne pomoći, a registrirano ih je 8182, osiguran je u sklopu proračuna Ministarstva znanosti o obrazovanja, no do isplate ne može doći bez odluke vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!