Divlje svinje haraju jugom Istre

12.07.2020.

16:01

Autor: Jasminka Kalčić/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Lokalno lovačko društvo, policija i općina još razmišljaju kako riješiti problem. Lani su imali odstrel, no divlje svinje se vraćaju.
Jugom Istre zavladale su divlje svinje. U Premanturi bezbrižno se šeću po središtu mjesta, uništavaju poljoprivredne površine, ali i izazivaju prometne nesreće. Lani je lovačko društvo organiziralo odstrel, no svinje su se vratile i ponovno harače. Stanovnicima, ali i turistima zadaju sve više problema.

Draganu Krivičiću izvadile su sav ovogodišnji urod krumpira - i pojele.

- Ne znam samo kako prođu ispod te žice, ja sam sve ogradio žicom, ali one ruju, odu ispod i uđu unutra i nema prepreke za njih, priča nam.

Nema prevelike gužve danju na dječjem igralištu u Premanturi. No predvečer eto okupljanja - samo ne djece, već svinja. A druženje potraje do kasno u noć.

U prvome dijelu godine bilo je već sedam naleta na divlju svinju na ovome području.

- Ovdje se skoro svakodnevno događaju uz cestu naleti na njih, tih svinja ima sad jako puno. Ovdje nije osvijetljeno i stranci dolaze u apartmane, idu po cesti i počeli su bježati jer divlja svinja s 5, 6 mladih je opasna, upozorava Danijel Kukolja iz Vintijana.

Lokalno lovačko društvo, policija i općina još razmišljaju kako riješiti problem. Lani su imali odstrel, no divlje svinje se vraćaju.

- Mi smo lani riješili jedan dio tih svinja, ali pošto majke vode svoje mlade na tom dijelu, ti mladi se ponovno vraćaju. Oni su se naviknuli na ljude koji ih hrane, kaže Ljubomir Mezulić iz Lovačkog društva Istra.

Problem je ozbiljan i tiče se svih. Ponajviše onih koji tu žive, no i onih koji eto, unatoč općoj situaciji, na jug Istre i dalje rado svraćaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!