20:43 / 01.06.2021.

Autor: Jasminka Kalčić/Dnevnik/IMS/HRT/S.M.

Divlje svinje šeću središtem Pule

Divlje svinje šetaju središtem Pule

Divlje svinje šetaju središtem Pule

Foto: Dnevnik / HRT/HTV

Središte Pule suočeno je s velikim problemom - noću ondje tumaraju krda divljih svinja. U ovo vrijeme ženke imaju mlade i vrlo su ratoborne pa je važno ne prilaziti im. Divljom gradnjom čovjek je ušao u njihova staništa pa one zapravo i nisu imale drugog izbora nego pobjeći.


Divlje svinje snimljene su posvuda, od gradske zaobilaznice, do kružnih tokova i marine. Inače bježe od ljudi, no u obrani svojih mladunaca mogu i napasti. Njihova staništa na meti su čovjeka i njegove pohlepe.

- Divlje svinje su ograničene u svojemu kretanju. Ušli smo u njihova staništa i one su se raširile u grad, kazao je Ljubo Mezulić, lovac iz Medulina. 

Pula, Ližnjan, Medulin se šire. Pa i nelegalno. Ono što je nekada bila livada i šuma, i livada i šuma trebalo ostati, sad je raskrčeno, jeftino rasprodano za nelegalnu gradnju.

Željko Zupčić, predsjednik Lovačkog društva Istra iz Pule, napominje da su veliki problem barake i vikendice, često nelegalne. 

HTV-ova novinarska ekipa ušla je u dublje u granice ližnjanskog lovišta. Ondje je sve isparcelirano i spremno za vikendice, a vide se čak i dječji trampolini. Trava je pokošena za iduću gradnju. Ono što je posebno zanimljivo – sve je nelegalno.

Lovci moraju micati staru čeku. Jer, kako će pucati, kažu, po ljudima dok roštiljaju.

-Bilo bi normalno da je čeka u lovištu, a da se sve ove vikendice, kuće i barake maknu. Mi moramo micati svoje objekte radi nečijega hira, ili ne znam kako da to kažem, rekao je Zupčić.

A miču se eto i divlje svinje. I kreću prema gradu, drugdje nemaju kamo, jer iza njih je more.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!