Divulje: Vatrogasni sustav i 22.000 vatrogasaca pripravni za protupožarnu sezonu

15:20 / 10.06.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Vatrogasni sustav spreman je za protupožarnu sezonu

Vatrogasni sustav spreman je za protupožarnu sezonu

Foto: - / PIXSELL

Vatrogasni sustav spreman je za protupožarnu sezonu, a više od 22.000 operativnih vatrogasca diljem Hrvatske opremljeno je i osposobljeno da u svakom trenutku mogu biti angažirani u gašenju požara, rečeno je u Divuljama.

U Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama održana je i vatrogasna vježba "Sigurnost 22", kojom se provjerava osposobljenost vatrogasca za protupožarnu sezonu, a tim ih je povodom posjetio predsjednik Vlade Andrej Plenković.


 - Vježba "Sigurnost 22" odvija se u nekoliko županija, od sjevera prema obali, angažmanom više od 300 vatrogasca i ona pokazuje koliko je funkcionalan naš sustav domovinske sigurnosti i koliko se kvalitetno, sukladno aktima Vlade RH, pripremaju za ovu protupožarnu sezonu, rekao je Plenković.


Istaknuo je kako je u proteklim godina napravljen golem iskorak u vatrogasnom sustavu i vatrogastvo je dignuto na razinu Središnjeg državnog ureda, a donesen je i novi zakon. Naglasio je također da se u vatrogastvo ulažu znatno veća novčana sredstva nego ranije te se nabavljaju nova vozila, a sve službe, kojima se koordinirano upravlja iz Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, reagiraju jedinstveno, brzo i učinkovito.


Plenković je podsjetio da Hrvatska ima vatrogasne snage i za djelovanje u ekstremnim vremenskim uvjetima te pomaže i drugim državama. Naveo je kako su hrvatski vatrogasci prošle godine, gotovo na dnevnoj bazi, pomagali Bosni i Hercegovini, a pomagali su i Turskoj i Grčkoj te prije nekoliko mjeseci i Sloveniji.


- To su primjeri snage naše domovinske sigurnosti i želje Hrvatske da dade doprinos u prevenciji požara, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje, poručio je Plenković.


Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković najavio je da će 13. lipnja početi raditi Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama, a 23. lipnja bit će premještene vatrogasne snage s kontinenta u priobalje i na otoke kako bi se stanovništvo i turisti osjećali sigurno u slučaju požara.


- Tijekom proljetnih mjeseci imali smo gotovo 100 posto više požara nego u istom lanjskom razdoblju, a gotovo za 300 posto povećana je opožarena površina ovog proljeća u odnosu na isto razdoblje lani, upozorio je Tucaković te dodao kako je lanjskog proljeća bilo zahvaćeno 12.000 hektara površine, a ovog proljeća 46.000 hektara.


Tucaković je zadovoljan današnjom vježbom "Sigurnost 22", koja je provedena nakon trogodišnje stanke zbog pandemije. Jedino je, kaže, nezadovoljan što u današnjoj vježbi "Sigurnost 22" zbog vremenskih uvjeta na zadarskom području i preko Velebita te na području Prženice nisu mogli poletjeti kanader i air-tractor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!