11:48 / 15.08.2019.

Autor: Ž.V./T.V./HRT

Djeca stabilnije, vlasnik i kapetan broda ne osjećaju se krivima

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo, uhićeni su vlasnik i kapetan broda, koji su danas privedeni pritvorskom nadzorniku.
Dvoje djece koja su se otrovala na brodu na Hvaru i dalje je kritično, ali stabilnije nego protekla dva dana. Policija je nakon istrage i očevida utvrdila da se trovanje najvjerojatnije dogodilo zbog istjecanja otrovnih plinova iz benzinskog generatora agregata u strojarnici broda. Taj dio, tvrde, ugrađen je suprotno pravilima struke zbog čega su jučer vlasnik i kapetan broda uhićeni. 

- Djeca su i dalje na respiratoru ali stabilnije nego što su bila ova dva dana. Respiratorna potpora je i dalje potrebna, životno su ugroženi sve dok ne budu mogli samostalno disati, objasnila je prim. doc. dr. sc. Branka Polić.

Poslušajte izjavu prim. doc. dr. sc. Branke Polić

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Troje odraslih talijanskih državljana je u dobrom stanju. Majka djece zadržana je na liječenju, a drugo dvoje je pušteno na kućnu njegu. Danas bi trebali obaviti dodatne pretrage, ali njihovo je stanje dobro, kaže naš kolega Željko Valčić.

Tijekom dana osumnjičeni su ispitani u općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, a budući da ne postoje osnove za predlaganje istražnog zatvora, osumnjičenici su nakon ispitivanja pušteni da se brane sa slobode. Obojica su izjavila kako se ne smatraju krivima. Iskazali su sućut obitelji preminuloga. Oboljelima žele što prije ozdravljenje.

HRT doznaje da spis još nije otvoren, a branitelji nisu dobili rješenja o istrazi. U prilog prvoosumnjičenom ide činjenica da je do uplovljavanja u hvarsku luku bio na izravnoj vezi s liječnikom i prema njegovim uputama unesrećenima pružao pomoć.

Policijska uprava Splitsko-dalmatinska izvijestila je kako postoji osnovana sumnja da su vlasnik i kapetan broda protivno pravilima struke, kao i izričitim tehničkim uputama u pogledu sigurnosti korištenja uređaja 8. kolovoza 2019. ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem u prostor strojarnice motorne jahte. Zbog njegovog rada došlo je do istjecanja otrovnih plinova -u prostor potpalublja broda, odnosno putničkih kabina, i posljedično trovanja putnika.

- Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja na strani 23-godišnjeg hrvatskog državljanina i 27-godišnjeg hrvatskog državljanina utvrđeno je postojanje sumnje da su 8. kolovoza ove godine, suprotno pravilima struke i tehničkim uputama vezanima uz sigurnost aparata, u strojarnicu broda ugradili benzinski generator agregat uslijed čijeg rada je došlo do ispuštanja otrvonih plinova, rekla je Antonela Lolić, PU splitsko-dalmatinska.


Ovlašteni sudski vještak ing. Petar Pečur ističe kako se bez znanja i odobrenja Hrvatskog registra brodova i Lučke kapetanije nije smjelo ništa ugrađivati.

- Apsolutno se to nije smjelo dogoditi. Komercijalni pritisak i zarada ne bi smjeli biti primarni faktor. Sigurnost mora biti prije svega, poručio je.

Kaže kako su ovakvi slučajevi nestručnog rukovanja i montiranja uređaja nažalost česti.

- Često se to događa. i to kad prođe pregled, jer mnogi ljudi kalkuliraju na loš način, kad prođe pregled, inspektor se okrene i ode, oni sutradan rade neke stvari koje su nedopuštene i opasne, vrlo opasne, objašnjava Pečur.
Brod je imao potrebne certifikate za plovidbu, provođeni su redoviti tehnički pregledi, ali benzinski agregat kao dodatni dio opreme u vrijeme tehničkog pregleda, čini se, nije bio prijavljen.

U sudskom postupku utvrdit će se činjenice o stanju opreme jer navodno problema niti primjedbi putnika nije bilo sve do zadnjeg dana plovidbe kada se nesreća dogodila. Praksa pokazuje da se dodatna oprema ugrađuje i nakon tehničkog pregleda.

Ovakvi slučajevi, makar i samo splet nesretnih okolnosti, bacaju mrlju na domaći nautički turizam.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!