08:15 / 21.01.2019.

Autor: S.B./E.L.S./HRT

Djeca trebaju našu pomoć!

-

-

Foto: - / -

Potkraj prošle godine Udruga Posavaca organizirala je humanitarni koncert kako bi pomogla Viktoriji Mandić i Niki Zrno. I ne samo njima!
Upoznajte Viktoriju Mandić, hrabru četrnaestogodišnjakinju koja boluje od rijetke bolesti. Za operaciju u Njemačkoj koja bi bila najbolje rješenje za Viktorijino izlječenje prikuplja se novac putem Facebook stranice "Sve za Viki".

- Ne može se opisati kako sam jer nemam život. Kad me zovu prijateljice ne mogu jer ne znam kad ću dobiti napad. Zapravo ovu godinu dana stalno sam u bolnici.

Rekla nam je to 14-godišnja Viktorija Mandić, koja boluje od rijetke prirođene bolesti fokalne kortikalne displazije. A sve je počelo prije tri godine, nakon operacije krajnika, potaknuto, pretpostavljaju, anestezijom.

Marijana Mandić, Viktorijina majka:

- Prvi napad je dobila 13.4.2016. U tom danu je imala 6 napada, što mi u biti nismo ni znali da su to napadi. Liječnici su rekli da je to obična sinkopa. Ona je prije toga glavobolje imala i slabu koncentraciju. Mene su u školi zvali da se nešto događa s djetetom ali naša doktorica mislila da je to povezano s pubertetom. Na kraju smo došli na Rebro, nju je Hitna odvezla i oni su rekli da je to obična sinkopa, da to dijete čak traži i pažnju neku.

Na žalost, djevojčica nije tražila pažnju. Privatno, snimanjem mozga utvrđena je dijagnoza i od tada više vremena provodi u bolnici i u bolovima nego kod kuće. Ne pohađa ni nastavu, profesori dolaze kući kada bolest dopusti.

Jedino rješenje za Viktoriju je operacija u Njemačkoj, koja stoji od 100 do 150.000 eura. Njezina samohrana majka ne radi. Pomažu im prijatelji i obitelj. Odnedavna novac za lijekove, za koje izdvajaju 2000 kuna mjesečno, prikupljaju i na Facebooku, na stranici "Sve za Viki".

Slična je sudbina prije tri godine snašla i obitelj Zrno, kada je, danas sedmogodišnja Nika istrčala na cestu. U naletu automobila zadobila je teške ozljede mozga. Liječenje i oporavak još traju.

Valentina Zrno
, Nikina majka:

- Kad se probudila iz te budne kome nije znala ni pričati, jesti, pokrete tijelom raditi. U toplicama su se jako potrudili i napravii su dosta s njom da se naučila i pričati i jesti. Bila je baš u teškom stanju.

Stanje se ovoj djevojčici vidljivo popravlja uz terapiju robotima, na koju već godinu dana ide u Polikliniku Glavić. 30% pacijenata u toj klinici terapiju dobiva besplatno, djelomično i Nika.

Potkraj prošle godine Udruga Posavaca organizirala je humanitarni koncert kako bi pomogla Viktoriji Mandić i Niki Zrno. I ne samo njima nego i troipolgodišnjem Fabijanu Janjišu koji je od rođenja nepokretan, a zbog mrene je gotovo slijep i treba operaciju. Novac se prikupljao i za liječenje Mihaela Knezovića, koji je stradao u prometnoj nesreći i ne može hodati. To su samo neki od nas koji ne mogu sami i kojima treba pomoć da progledaju i prohodaju, da im se vrati ukradeno djetinjstvo i mladost. Da im se olakša život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!