07:37 / 13.01.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Djeca u Sisku više nemaju svoj dom

Foto: ilustracija, Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: ilustracija, Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uz djecu su uvijek njihovi odgajatelji, budući da je riječ o teškoj i stresnoj situaciji, u nepoznatoj sredini trebali su svoje odgajatelje uz sebe.
U Dječjem domu Vrbina u Sisku nije moguć boravak, zgrada je uništena u potresu, dobila je crvenu naljepnicu i u njoj se ne smije boraviti, rekla je Đurđica Pavešić Herkov, ravnateljica Dječjeg doma Vrbina u Sisku gostujući u Dobro jutro, Hrvatska.

➡️ Posljedice potresa - najnovije informacije
➡️ Otvoreno: Kako osigurati poštenu, sigurnu i učinkovitu obnovu Banovine?
➡️ Majske Poljane: Obitelj Paspalj već 14 dana živi u štaglju 

U Domu je do potresa bilo, u redovnom smještaju, 25 djece, dodala je. Dio njih je preko blagdana otišao u obitelj, a za dio djece je prestao smještaj prije blagdana. U samom trenutku potresa, rekla je, u zgradi je bilo 11 djece.

- Taj dan, kao i svaki drugi, oni imaju svoju rutinu, a u vrijeme potresa su bili na ručku. To je bila sretna okolnost jer su svi bili na jednome mjestu, odgajateljica je bila s njima i u samom trenutku potresa su uspjeli reagirati onako kako su trebali, rekla je.

Pojasnila je kako je odgajateljica djecu podučila, kada je bio manji potres, kako se trebaju ponašati i koja su sigurna mjesta. Djeca su, dodala je, bila poslušna, nije bilo prevelike panike i sakrili su se pod štok, gdje im je rečeno. Na dvorište su izašli kada se sve smirilo.

Zgrada u kojoj je Dom je stara, građena je 1928., bila je dosta derutna. Donesena je odluka da se Domu izgradi nova zgrada. Kada su vidjeli da na zgradi više nema bočnih zidova i da se u nju više ne može ući, Pavešić Herkov je kontaktirala kolegu iz Lipika koji je došao po njih. Ondje su bili 8 dana, imali su potrebu vratiti se što bliže svome gradu kako bi počeli normalizirati život.

SOS dječje selo Lekenik ustupilo im je jednu svoju kuću u kojoj je smješteno 8 djece. Dio djece je u stanu koji su dobili na korištenje od Grada Siska.

Uz djecu su uvijek njihovi odgajatelji, budući da je riječ o teškoj i stresnoj situaciji, u nepoznatoj sredini su trebali svoje odgajatelje uz sebe. Po 2 odgajateljice su se mijenjala svaka 24 sata. U Lekeniku sada imaju svoju rutinu, pomalo se vraćaju u normalu.

Na pitanje kako su djeca, Pavešić Herkov kaže da je za njih svaka promjena stresna. U Lipiku im je pružena psihološka pomoć, odrađivane su radionice, odgajatelji su im pružili svu potrebnu pomoć. Sada se kreće s kontinuiranim procesom pomoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!