10:59 / 10.09.2019.

Autor: HRT

Dječaku s autizmom dodijeljen osobni pomoćnik u nastavi

-

-

Foto: - / -

Nakon što je fotografija dječaka koji plače, vani, sam, na ulaznim stubama škole u kojoj je trebao obilježiti svoj prvi dan u ponedjeljak šokirala Hrvatsku, reagirao je Grad Slavonski Brod.
Nakon što je fotografija dječaka s, kako je njegov otac napisao, posebnim potrebama (spektar autizma) koji plače, vani, sam, na ulaznim stubama škole u kojoj je trebao obilježiti svoj prvi dan u ponedjeljak šokirala Hrvatsku, reagirao je Grad Slavonski Brod.

Podsjetimo, majka dječaka Sanja Kozmus za HRT je objasnila kako je očekivala da će njezin sin prvoga dana škole upoznati učiteljicu koja će mu predavati u posebnom odjelu i s asistentom, no asistenta nije bilo.Pitala je među ostalim i mjerodavne institucije u Slavonskom Brodu što se dogodilo, jer je zahtjev za asistenta s potpunom dokumentacijom, kaže, predala u lipnju.

Grad Slavonski Brod jutros je na svojim službenim web stranicama reagirao priopćenjem u kojem između ostalog navodi kako je prvi dan škole za učenike prvih razreda osnovnih škola organizirana samo priredba u prisustvu roditelja, nakon čega je slijedilo upoznavanje s učiteljicom bez održavanja nastave, pa je iz Osnovne škole 'Bogoslav Šulek' procijenjeno da pomoćnici u nastavi učenicima prvog dana nastave neće biti potrebni.

"Žao nam je ako je zbog krive procjene, umjesto pun smijeha, za neke prvi dan škole bio stresan. Već od danas, kada kreće redovna nastava, pomoćnici će biti uz učenike kojima su dodijeljeni, o čemu su i roditelji pravovremeno obaviješteni" - napisali su.

Kasnije popodne, iz Grada su obavijestili da su dječaku osigurali osobnog pomoćnika u nastavi.

"Na inicijativu Grada Slavonskog Broda dječak prvog razreda Osnovne škole Bogoslav Šulek koji je pomoćnika u nastavi trebao dijeliti s još dvoje djece, od sutra dobiva svog osobnog pomoćnika" - napisali su.

"Naime, potaknut informacijom ravnateljice OŠ Hugo Badalić o izostanku s nastave dvije sestre kojima je za školsku godinu 2019./2020. dodijeljen pomoćnik u nastavi, a za koje su postojale opravdane indicije da su s obitelji odselile iz Hrvatske, Grad Slavonski Brod odmah je poduzeo sve kako bi utvrdio realno stanje, imajući u vidu slučaj dječaka koji je posljednja dva dana privukao pozornost javnosti.

Nakon što je od strane ravnateljice OŠ Hugo Badalić provjereno da je obitelj odselila iz Slavonskog Broda, nastojeći izaći u susret dječaku prvog razreda OŠ Bogoslav Šulek koji je pomoćnika u nastavi trebao dijeliti s još dvoje djece, Grad Slavonski Brod promptno je kontaktirao Ministarstvo znanosti i obrazovanja te ih obavijestio o novonastalim okolnostima uz molbu da se pomoćnik preusmjeri dječaku u Osnovnoj školi Bogoslav Šulek.

Zahvaljujući inicijativi Grada Slavonskog Broda te brzoj reakciji resornog Ministarstva koje je prepoznalo ovu priliku, dječaku je dodijeljen osobni pomoćnik u nastavi koji će mu već od sutra pomagati u svakodnevnim školskim obvezama", navodi se također u priopćenju Grada.

Ministarstvo: Pomoćnik u nastavi za dijete u Sl. Brodu dodijeljen na vrijeme

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) potvrdilo je da je pomoćnik u nastavi za učenika čija je fotografija jučer objavljena na društvenim mrežama i u medijima, odobren na vrijeme. Iz Ministarstva, koje je kontaktiralo s ravnateljicom škole, priopćili su da je pomoćnik učenika bio prisutan na školskoj priredbi, no da je nakon nje otišao, pa se nije upoznao sa djetetom.

Odgovarajući na očevu primjedbu da je na troje djece samo jedan pomoćnik u nastavi, iz Ministarstva su objasnili kako je učenik polaznik posebnog razreda, u koji ide s još petero učenika, te da su u tom razrednom odjeljenju tri pomoćnika u nastavi i učiteljica koja je edukacijski-rehabilitator. Učenik s fotografije dijeli pomoćnika u nastavi s još dvoje djece, dok su ostali pomoćnici dodijeljeni drugim učenicima iz razreda. "Dakle, na šest učenika dolaze četiri odrasle osobe", ističu iz Ministarstva dodajući da jedan pomoćnik, prema odredbama pravilnika, može pružati potporu više učenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!