Dječaku život spasio helikopterski prijevoz i stručnost liječnika

02.08.2022.

22:53

Autor: HRT/Hina/D.M.

Prijevoz unesrećene osobe vojnim helikopterom

Prijevoz unesrećene osobe vojnim helikopterom

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Pedijatrijski tim Opće bolnice u Gospiću spasio je u utorak život 12-godišnjem dječaku iz Udbine, prvenstveno zahvaljujući izvrsno postavljenoj dijagnozi, ali i hitnom prijevozu helikopterom u riječki Klinički bolnički centar, doznaje Hina u gospićkoj bolnici.

Kako je Hini rekla ravnateljica bolnice u Gospiću Sanda Čubelić, u Rijeci je potvrđeno da se kod dječaka radi o gnojnom meningitisu, on je prebačen na jedinicu intenzivne njege, ali se može reći da mu je život spašen.

Dijete je u bolnicu u Gospiću došlo sa znakovima meningitisa i to ozbiljnog, koji zna biti smrtonosan u roku od dva sata, ali je u ovom slučaju stanje na vrijeme prepoznato, djetetu je dana primarna antibiotska terapija, stabiliziran je i onda je, kako kaže Čubelić, bio dignut helikopter i dijete je za 45 minuta bilo u Rijeci, dovoljno brzo da mu se ne raspadne nadbubrežna žlijezda.

Pohvalila je ona zato pedijatrijski tim gospićke bolnice, posebno doktorice Lindu Hibravi-Kosić i Kristinu Ilić, ali i posadu vojnog helikoptera i tima Klinike za pedijatriju KBC-a na Kantridi, te još jednom naglasila da su kroz dobru suradnju spasili život jednom djetetu. Štoviše, za helikopterski je tim rekla da su "vrhunski, profesionalni i reagiraju kako treba".

Poslala je ona poruku i svim roditeljima, kako kad im se čini da im inače zdravo dijete ima samo neku grlobolju i temperaturu, da vide ima li dijete zakočen vrat i da ne može stati na noge, ili mu se počinju stvarati sitni krvni podljevi, točkice, kao male modrice, da se hitno jave liječniku, jer to stanje jest životno ugrožavajuće.

Kad se bolest na vrijeme prepozna, sve može proći bez ikakvih posljedica, što se očekuje i za stanje dječaka iz Udbine, rekla je Čubelić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!