Kad se volontiranje jednom uvuče "pod kožu", postaje trajna navika

04.12.2022.

21:19

Autor: Igor Rotim/Dnevnik/IMS/A.S./HRT

Uoči Međunarodnog dana volontera

Uoči Međunarodnog dana volontera

Foto: HRT / HTV

Solidarnost i dobra volja da razumijemo one kojima je potrebna pomoć, pa iako to značilo uputiti samo toplu riječ, utkano je u temelje volonterstva.

Tomu je bio posvećen i osječki Crveni križ uoči sutrašnjeg Međunarodnog dana volontera. Najmlađim Osječanima u zanimljivoj predstavi prikazana je priča o dobrim djelima. Budući da su volonteri predstavu pogledali bez daha, a kući ponijeli slikovnicu o pomaganju.

- Dobra prilika da upravo s najmlađima popričamo o volontiranju, humanosti, o solidarnosti i onome što su to dobra djela i kako ćemo svi zajedno postati čarobniji ispunjavanjem ovih dobrih djela, rekla je Martina Hećimović, ravnateljica Crvenog križa Osijek.

Mia i Goran odavno su se zarazili volontiranjem. Kad se jednom uvuče pod kožu, pomaganje drugima postaje trajna navika, složno će reći.

- Dobar osjećaj, ne treba lagati. Naravno tu je i humanost i taj dobar osjećaj koji imaš u sebi i sve skupa daje jednu priču. Evo i ja sam se neki dan začudio kad je bilo skoro 20 godina volontiranja, kazao je Goran Đapić, volonter Crvenog križa Osijek.

- Rekla bih da je najteže vratiti se u toplinu svog doma i znati da je pomoć i dalje potrebna. Želimo kao volonteri biti konstantno na raspolaganju, izjavila je Mia Csicska, volonterka Crvenog križa Osijek.

U adventskom ugođaju osječke Tvrđe volonteri su, uz kavu ili čaj, dijelili iskustva s građanima. Najzaslužnijima za nesebično pomaganje onima u nevolji dodijeljena su priznanja.

- Govorimo o ljudima koji svoje vrijeme, svoju emociju, svoje znanje, pa neki puta čak i imovinu stavljaju ispred sebe, a za korist društva, kazao je Robert Markt, izvršni predsjednik Crvenog križa.

Sudeći prema broju posjetitelja, onih koje zatrebamo kad nam je najteže ni u budućnosti neće nedostajati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!